April 2015

Blommande Rum var titeln på föredraget den 12 april på Strand. Boken med samma namn lanserades bara några veckor tidigare. Gunnar Kaj, landets kanske främste blomsterkreatör berättade och visade bilder från sina olika projekt med blommor.

2015 april 3

Intresset för blommor väcktes för cirka 20 år sedan på fritidsboendet mitt i Roslagen. Gunnar Kaj upptäckte hur inspirerande det var att blanda olika sorters blommor och successivt ramlade uppdragen in, till bildläraren från Konstfack.

Här kommer några enkla och synnerligen vackra kombinationer:

  1. I Ingegerd Råmans vita glasvas Sofiero fanns fullt med lila kungsängsliljor tillsammans med gröna sparrisstjälkar
  2. En vacker blekgrön keramikskål var fylld med vitsippor och instuckna blålila anemoner (anemone blanda)
  3. I en glasvas fanns julrosor i vitrosa toner med almkvistar, nyutslagna
  4. Kvistar av körsbärskornell placerades i en glasvas
  5. En glasvas med drivna vårkvistar i blekgrönt som mårbär tillsammans med svagt limegröna olvon (från blomsterhandeln)

2015 april 1a

Växter gör rum menade Gunnar Kaj. De gör miljön levande. Organiskt material livar upp. Själv bär han ofta runt sina krukväxter och placerar om dem för att skapa nya scenerier. På sommaren står de samlade på balkongen. Även i stora salonger livar blommor upp. Här visade han bilder från Skokloster, Orangeriet i Ulriksdal, Drottningholms slott, Rosendagarna på Fredriksdal i Helsingborg och andra platser där han arbetat med blomsterarrangemang. Han visade bild på ett svenskt smörgåsbord som vid närmare påseende visade sig innehålla enbart blommor och växtdelar.

På sommaren uppmanades vi att plocka ihop de vilda blommorna och gräsen och sätta i vaser. Det är ju en snabbt övergående skönhet. Blommor påminner oss om livets förgänglighet och därför är de så viktiga i samband med högtider som kärlek, sorg, gratulationer. Blommor är levande och vackra när vi kommer med dem men som allt annat förgås sakta livligheten och färgerna.

2015 april 2

Varför inte göra en krans av smultronrevor eller sätta blommor i krans, göra en krans av vitmåra, eller lägg på duken ut blombladen i en cirkel så att det ser ut som en gjord krans. Gräs är viktigt att blanda tillsammans med köpeblommor som rosor och pioner för dessa darrande strån skapar liv och skirhet åt tyngre buketter. Det blir en sommarkänsla av dansande blad.

Dalmasen Gunnar Kaj har målat med blommor när han planterade en rabatt i form av en kurbitsmålning på svenska kulturcentret i Paris under Linnéåret. Kreativa lösningar i det större formatet var nödvändiga när det gällde de 14 åren som ansvarig på Nobelfestens blomsterarrangemang.

Att få blommorna att se ut som om de växte upp ur bordet har varit ett återkommande tema, både för enstaka anemoner i 1 500 glasrör (med magnet under) eller större blombuketter i vattenfyllda lådor nedsänkta mellan två bord.

2015 april 4

Eterneller är inte lika populära idag som tidigare men Gunnar Kaj menade att alla växter är fascinerande i sina olika växtstadier, kungsmynta som blommat ut är praktiskt stöd för vekare blommor, klätterhortensia fyller ut amaryllisvasen. Till julen kan det enklaste bli mest effektfullt; en trälåda med fin grön mossa samt några småtomtar som klänger på kanten och någon som redan klättrat in i det gröna havet. Gå gärna in på www.kaj.se för att få fler idéer!

Styrelseledamoten Lena Uhlin sammanfattade med fem punkter Gunnar Kajs främsta budskap:

  • Lev med naturen i staden,
  • Blanda köpeblommor med egenplockat,
  • Skapa kontraster och använd gärna fjolårets växter,
  • Ta gärna med mossa, lavar och grenar,
  • Vaserna kan aldrig bli för många, vi behöver faktiskt olika vaser till olika blommor.

2015 april 5

Beröringspunkterna med Estrid Ericsons blomsterfilosofi var påtagliga och jag hoppas få återkomma till detta ämne längre fram! En skön vårpromenad i skogen eller egna trädgården ger möjligheter att ta med tidiga blommor eller kvistar in. Och vips får rummen liv!!!

 

Anita Du Rietz

Kommentera