Aktiviteter

 

Våra aktiviteter

Föreningen brukar genomföra mellan fem och sju ordinarie medlemsaktiviteter per verksamhetsår men ibland uppstår tillfälle till någon/några extra aktiviteter. Särskilda inbjudningar till respektive aktivitet skickas ut ca en månad i förväg via mail till medlemmarna.

Föreningens aktiviteter är endast öppna för föreningens medlemmar och deras medföljande gäster.

 

Aktiviteter under verksamhetsåret 2018/2019

 

KOM NÄRMARE WILLIAM MORRIS  –  18 SEPTEMBER  KL 14.00!

Nu slår Millesgården snart upp portarna till en stor utställning om den epokgörande formgivaren William Morris. Med titeln William Morris, Mer än blommiga tapetertar utställningen ett brett grepp om denne driftige designikon.1861 startade Morris sitt företag och kom att bli känd för sina intrikata mönster på tyg och tapet. Genom företaget Sub Rosa såldes dessa även i det sena 1800-talets Stockholm. I februari 1938 anordnade Estrid Ericson en utställning med företagets produkter på Svenskt Tenn och Josef Frank höll föredrag med titeln ”Morris och vår tid”.

William Morris, (1834- 1896 ) var brittisk konstnär, formgivare, författare och affärsman – en av förgrundsfigurerna inom den brittiska Arts and Crafts-rörelsen och därtill en brinnande socialist.

Varmt välkommen att lära känna William Morris och Arts and Craft. Vi får med oss vår egen guide!

Datum och tid: 18 september kl 14:00 – ca 16.00. Guidningen börjar klockan 14.

Plats: Millesgården, Herserudsvägen 32, Lidingö. Väl mött någonstans i entrén.

Kostnad: Entréavgiften betalas av var och en i kassan och är på 120 kronor för EEVs grupp med egen guide. Säg till om detta när du betalar – i synnerhet om du kommer tidigare och äter lunch – så får du också rabatten.

Anmälan: Meddela Pia Bruun pia.b.bruun@gmail.com   alt. 0708 44 07 35 att du vill delta före den 14 september. Deltagarantalet är maximerat till 35 så man kan inte ta med några gäster denna gång. Gäster är dock välkomna om det händelsevis finns platser kvar – kolla gärna med Pia de sista dagarna.

Varmt välkomna till en spännande säsongsstart!

 

Välkommen på årsmöte den 8/10 och hör mer om pionjären Anna Petrus.

Den 8 oktober har vi årsmöte i Estrid Ericsons Vänner och då får vi också glädjen att lyssna till Marie Rehnberg, konstvetare och designhistoriker. Med utgångspunkt i sitt eget författarskap kommer hon att berätta om den stilsäkra industrikonstnären Anna Petrus. Vid Estrid Ericsons uppbyggnad av Svenskt Tenn var hon mycket betydelsefull, men var sedan länge i det i närmaste bortglömd. Sedan hon åter lyfts fram i ljuset erkänns Anna Petrus idag som en av de stora konstnärerna i 1920-talets formgivningshistoria. Hon tänkte tre-dimensionellt och hade djupa kunskaper om såväl tenn, gjutjärn, koppar, mässing, brons som nysilver.

Anna Petrus var i grunden skulptör utbildad på Konstakademien. En djärv pionjär som även samverkade med andra uppdragsgivare, t ex Näfveqvarns Bruk där hon var den första kvinnliga konstnären någonsin som arbetade i det ”manliga” materialet – gjutjärn.

 Förutom boken om Anna Petrus har Marie Rehnberg även skrivit en monografi om Höganäs Keramik AB. I olika sammanhang hon också skrivit, föreläst och undervisat i designhistoria och om bildkonst t ex genom återkommande uppdrag för Skissernas Museum i Lund.  

Vi ser fram emot en spännande afton med Marie Rehnberg! 

TID: Måndagen den 8 oktober 2018, kl 18.00 – ca 20.30

PLATS: Stockholms Borgargille, Nybrogatan 60 2 tr, portkod 4711. Nybrogatan 60 ligger strax norr om Karlavägen. Tunnelbana till Stadion, södra uppgången, eller buss nr 1 eller 67 till Nybrogatan.

ÅRSMÖTET: brukar normalt ta endast kort tid i anspråk och därefter lyssnar vi till  Marie Rehnberg. (EEVs verksamhetsår är 1 september – 31 augusti, kopplat till Estrid Ericsons födelsedag den 16 september). Dagordningen för årsmötet och verksamhetsberättelsen  finns tillgänglig på vår hemsida  under rubriken Om oss. Valberedningens förslag och den ekonomiska redovisningen kommer att presenteras och finnas tillgängliga vid mötet.

Motioner till årsmötet skall vara föreningen tillhanda mail@estridericsonsvanner.se < eller till Eva Ersson Åbom (Norr Mälarstrand 56, 112 20 Stockholm alt eva.erssonabom@gmail.com)  senast den 24 september.

KOSTNAD: 100:- som vanligt för att lyssna till föredraget. OBS att för den som endast önskar delta i årsmötet men inte vara med om föredraget utgår ingen avgift. Deltagande ska dock ändå anmälas på någon av ovan angivna adresser. Eftersom det är årsmöte bjuder EEV på ett glas vin med lättare tilltugg. BINDANDE ANMÄLAN SKER GENOM INBETALNING AV 100 KR TILL FÖRENINGENS PLUSGIROKONTO 52 95 98-5  PENGARNA SKALL FINNAS INNE PÅ KONTOT DEN 4 OKTOBER. VI ÄR TACKSAMMA OM NI TYDLIGT ANGER NAMN PÅ DEN/DEM SOM INSÄTTNINGEN AVSER.

Som vanligt är du välkommen att ta med en vän i mån av plats. Först till kvarn! ’

 

 Aktiviteter under verksamhetsåret 2017/2018

2018 06 09 genomfördes en mycket efterlängtad utflykt till Tolvekarna på Tyresö, där Gun Jacobson, som bor i Tolvekarna sen drygt trettio år, tog emot oss på ett charmant sätt. Gun visade oss runt, berättade om huset, platsen och Estrid och lät oss njuta av utsikten samtidigt som vi inmundigade kaffe och härliga tårtor från Picard. En underbar dag!

2018 05 30 – 06 02 gjorde vi en oförglömlig resa till Helsingfors för att titta på Svenskt Tenns samarbete och presentation av Estrid Ericson och Josef Frank på Didrichsens Konstmuseum, Hanaholmen och Stockmans. Vi hann också med mycket annat, som Designmuseet, Athenaeum, Esplanaden och Saluhallen.

2018-05-22 var vi på bokrelease med mingel på Svenskt Tenn, där Anita Du Rietz nya bok ”Skönhet till vardags, Estrid Ericson och Svenskt Tenn” presenterades.

2018-03-19 Jenny von Platen som driver företaget Modern Form i Malmö,  är en välkänd profil i SVT Antikmagasinet och medarbetare i tidningen Antik och Auktion  berättade om textila traditioner på temat ”Från Morris till Frank”.

2018-01-22 Bruno Ehrs, en av vår tid mest uppburna fotokonstnärer, berättade om hur det är att vara fotograf idag och om sin egen kreativa vandring genom ett stort antal separatutställningar och böcker.

2018-01-10 Gemensamt besök på Waldemarsudde med en guidad visning av konstnären Annika Ekdahls fantastiska bildvävar.

2017-11-20 Textilformgivaren Maria Åström berättade hur hon skapar finstämda mönster med växtmotiv.

2017-09-18  Årsmöte och föredrag av trendspanaren och inspiratören Lotta Ahlvar som berättade om ”Hantverkets återkomst”.

2017-09-07 Specialvisning på Svenskt Tenn av utställningen Vem är du? Presentation av Inredningsateljén och ett samtal mellan Emilie Gadmar (chef för Inredningsateljén) och Dorrit Englund (vår styrelseledamot) – allt under ledning av Svenskt Tenns VD Maria Veerasamy.

Aktiviteter under verksamhetsåret 2016/2017 

2017-04-18  Vi såg utställningen ”Against Design” om Josef Frank på ArkDes

2017-03-20  ”Inspirationer — förr och nu” med inredningsarkitekt SIR/MSA, formgivare och skribenten Anika Reuterswärd

2017-01-30 Venini och det fantastiska glaset från Venedig” med  intendent Marika Bogren.

2016-11-21 ”Hur klär man om Josef Frankmöbler?”. Tapetserarmästare Bernt Stenberg, tidigare anställd i Svenskt Tenns tapetserarverkstad samt huvudläraren vid Carl Malmsten Furniture Studies,  Sara Lindqvist berättade om hantverket.

2016-10-03 Årsmöte och föredrag av Ulrica von Schwerin Sievert och Rebecca Sievert  samtal kring boken ”Josef Frank – de okända akvarellerna” .

2016-09-17  Föredrag i Hjo av chefsintendenten vid Stockholms Auktionsverk Ulrika Ruding – ”Josef Franks möbler är lika populära idag…”

Aktiviteter under verksamhetsåret 2015/2016

 2016-06-08 Visning av utställningen ”Josef Frank- Mönster-Möbler- Måleri” av Karin Olsson på Millesgården.

 2016-05-31 Visning av utställningen ”Stig Lindberg 100 år” på Gustavsbergs Porslinsmuseum av intendent Marika Bogren.

2016-04-27 Konstnären Margareta Hennix visade sin utställning Bord duka dig! och berättade om sin mångfaldiga verksamhet inom glas och keramik på Östergötlands Museum i Linköping. Vi fick också en visning av konstprojektet Frälsarkransen i Linköpings Domkyrka med Margareta Hennix och biskop emeritus Martin Lönnebo .

2016-03-17–20 mars  genomfördes en resa till Wien med 17 medlemmar för att se den stora Josef Frank-utställningen på MAK. Vi besökte också andra Josef Frank-relaterade platser och andra intressanta Wienmuseer.

2016-02-22  ”Heminredningens mästarinna – Estrid Ericson. Hur Svenskt Tenn-stilen växte fram under ett halvsekel (1930-1980)”. Föredrag av fil dr Anita Du Rietz, föreningens ordförande .

2015-11-16  ”I hemtrevnadens tid”….Föredrag av Professor Johan Knutsson från Carl Malmsten Furnitures Studies (Linköpings Universitet) om Arts and Craftsrörelsen. Han har skrivit flera böcker om Arts- and Crafts-influenserna och i synnerhet om  Lars Israel Wahlmans betydelse för svensk formgivning. Efter föredraget berättade Professor Åke Axelsson om sina gärningar som möbelformgivare och inredningsarkitekt och ett  intressant samtal fördes mellan de två professorerna.

2015-10-05 ” Josef Franks alla möbler! är lika populära idag….” Föredrag av chefsintendent Ulrika Ryding, Stockholms Auktionsverk, om moderna antikviteter i allmänhet och Josef Franks möbler i synnerhet. Ulrika Ryding är medlem i EEV.  Föredraget hölls i anslutning till föreningens årsmöte.    

2015-08-08 Styrelsens besök i ett samlarhem med anknytning till Josef Frank.

Aktiviteter under tidigare verksamhetsår

2015-06-09   Sommarmingel på Svenskt Tenn. Intendent Per Ahldén visade Sommarutställningen i Strandvägsgalleriet. Per Ahldén berättade först om Josef Franks olika textilier och de resor, främst i fantasin, som låg bakom mönstren.

2015-05-25   Besök vid den utbildning som bedrivs vid Carl Malmsten Furniture Studies på Lidingö, en del av Linköpings Universitet. Här finns fyra olika utbildningar: möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.  Professor Johan Knutson, professor i möbelkultur  ledde besöket. Läs gärna mer på www.liu.se/malmsten.

2015-04-13 ”Blommande rum”. Föredrag av Gunnar Kaj, som berättade om hur man kan ge sina rum värme och liv med hjälp av blommor och blad. Se också föreningens blog på hemsidan, där en sammanfattning ligger.

2015-01-26 ”Svenskt Tenn och konsthantverket”. Professor em vid Konstfack Kerstin Wickman talade om ”handens betydelse för kvalitet och hur vi betraktar. Men hur tänker en hantverkare?”. Efter föredraget intervjuades fd VD för Svenskt Tenn, Ann Wall.

2014-11-19 Estrid Ericsons jubileumsår: Besök på Svenskt Tenn med presentation av Svenskt Tenns julutställning av intendent Per Ahldén och marknadschef Thommy Bindefeld. Glaskonstnär Ingegerd Råman berättade om sin nya glasserie ” Crystal Flora”.

2014-10-14 Estrid Ericsons jubileumsår: ”Tennkonstnären Estrid Ericson: Oberäknelig modernist styrd av sina estetiska preferenser”. Föredrag av Hedvig Hedqvist. Föredraget hölls i anslutning till föreningens årsmöte.

2014-09-17 Estrid Ericsons jubileumsår: ”Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare och stilikon”. Visning av utställningen om Estrid Ericson på Sven-Harrys museum. Värd museichef Elsebeth Welander-Berggren. Föredraget genomfördes i samband med föreningens årsmöte.

2014-08-15–16 Sommaraktivitet i Hjo med besök på Tenngjuteriet i Moholm, föredrag av intendent Per Ahldén, Svenskt Tenn, om Estrid Ericson och Svenskt Tenn samt av föreningens ordföranden, Anita Du Rietz, om Estrid Ericsons dukningar.

2014-05-10 Favorit i repris: Besök hos Gun Jacobson på Tolvekarna på Tyresö, Estrid Ericsons
s k ”sportstuga”.

2014-03-24 Jubileumsaktivitet med intendent Per Ahldén, Svenskt Tenn, som berättade om butikens grundare, Estrid Ericson.

2014-02-24 Besök i Malmstensbutiken, ”väggivägg”. Carl Malmstens barnbarn Jerk Malmsten berättade om sin farfar och hans verksamhet.

2014-01-22 Visning av Carl Malmstensutställningen på Waldemarsudde.

2013-12-12 Favorit i repris: Estrid Ericsons Vänner bjuds in igen till Svensk Hemslöjd för att julhandla.

2013-12-06  i serien om smycken: Cilla Robach, rektor för Beckmans Designhögskola och designern Sofia Björkman berättade om moderna smycken.

2013-10-25 I serien om smycken: Föreningens ordföranden, Anita Du Rietz, höll föredrag om ”Estrid Ericsons smyckeskonst”. En utställning av hennes smycken hade ordnats av Anita Du Rietz och Monica Lindner, styrelseledamot från Hjo.

2013-09-30 I serien om smycken: ”Sköna juveler, smycken från åtta sekler. Föredrag av konsthistorikern Elsebeth Welander- Berggren, Föredraget genomfördes i samband med föreningens årsmöte.

2013-08-29 Gemensamt besök på utställningen på Liljevalchs, ”Home Sweet Home, Möblerade berättelser”.

2013-05-24—25 Våraktivitet i Hjo med anledning av att år 2013 är ett jubileumsår för Hjo – 600 år som stad! Inom ramen för detta stadsjubileum ordnade Estrid Ericsons Vänner ett program med bl a besök på Tibros hantverkscentrum, visning av Svenskt Tenns utställning, föredrag av Anita Du Rietz och Monica Lindner om Estrid Ericsons smycken, rundvandring med flera aktiviteter.

2013-04-22 Föredrag av modejournalisten och designskribenten Lotta Lewenhaupt och inredningsstylisten Anette Mörner om Att inreda med konst&design och med Svenskt Tenn”. De har skrivit en nyutkommen bok, ”Att leva med konst och design”.

2013-03-18 Föredrag av intendent Marika Bogren om ”Astrid Sampe, Vem var hon?
Astrid Sampe (1909-2002) var tonsättande och nyskapande inom 1900-talets textila formgivning. Hon var från 1938 chef för NK:s Textilkammare och representerade Sverige på Världsutställningen i New York 1939. Astrid Sampe tillhörde samma tidsanda och krets som Estrid Ericson.

2012-12-10 Visning för Estrid Ericsons Vänner och gäster av utställningen ”GP & J Baker for Svenskt Tenn ”. Per Ahldén och Thommy Bindefeld vid Svenskt Tenn berättade om Estrid om Estrid Ericsons unika samarbete med det brittiska textilföretaget GP&J Baker.

2012-11-10 Visning av utställning på Gustavsbergs porslinsmuseum, ”Tyra Lundgren – Märkeskvinna”. Intendent Marika Bogren, en av utställningskommissarierna, visade utställningen exklusivt för Estrid Ericsons Vänner med gäster. Marika är intendent vid Nationalmuseum, doktorand och författare till boken ”Tyra Lundgren ” och också styrelseledamot i Estrid Ericsons Vänner.

2012-10-22 Föredrag av konstvetare Marie Rehnberg om ”Estrid Ericson och Höganäs Keramik”. Ett långvarigt samarbete, som blev betydelsefullt för båda parter och för utvecklingen av den goda bruksvaran från Höganäs. Marie Rehnberg har tidigare hållit föredrag om Anna Petrus för Estrid Ericsons Vänner.

2012-09-17 Ordinarie årsmöte. Föredrag av fil.dr Martin Gustavsson, ekonomhistoriker och kultursociolog om ”Det gäller att ha klass. Kundkretsen hos Svenskt Tenn och Carl Malmsten, 1935-1955”.

2012-09-06 Visning av ”Svensk Hemslöjd 100 år på Waldemarsudde. Visningen för Estrid Ericsons Vänner var anordnad av Annika Havas, Föreningen Svensk Hemslöjds ordförande och medlem i Estrid Ericsons Vänner.

2012-06-09 Favorit i repris – Besök på Estrid Ericsons ”sportstuga” på Tyresö, Tolvekarna. Visning och berättelse av Gun Jacobson, som bor i huset.

2012-05-18—19 Våraktivitet i Hjo med 1940-talsmiddag, inspirerad av Estrid Ericson, visning av film om Estrid Ericson, föredrag och stadsvandring.

2012-04-20 Föredrag av antikhandlare Leni Ehnbom, Leni Ehnbom Antikhandel och Jenny von Platen, von Platen Modern Form om ”Favoriter från Svenskt Tenn! (Och en och annan fallgrop)”.

2012-03-05 Föredrag av fil.dr Anita Du Rietz, ”Dukningarnas Drottning – om Estrid Ericsons bordskonst”. Anita Du Rietz är EEVs styrelseordförande.

2011-12-12 Mingel&Glögg på Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan 20 i Stockholm. Föredrag av Annika Havas, Föreningen Svensk Hemslöjds ordförande och medlem i Estrid Ericsons Vänner.

2011-11-25 Visning av Svenskt Tenns nyinvigda lokaler på Strandvägen 5 och föredrag om ”Tyra Lundgren, en märkeskvinna och Estrid Ericsons nära vän” av intendent Marika Bogren, Nationalmuseum och medlem i EEVs styrelse.

2011-09-16 Ordinarie föreningsstämma. Föredrag av intendent Micael Erntsell, Nationalmuseum, Design – Sigvard Bernadotte”. Estrid Ericsons inredde hans rum på slottet.

2011-05-16 Besök hos silversmeden Sebastian Schildt, som visade sina alster, verkstaden och arbetsmetoder.

2011-04-30 Visning av Bukowskis Moderna Auktion av Anette Granlund och Eva Seeman.

2011-04-11 Föredrag av Anette Granlund, expert på mattor och textilier, intendent på Bukowskis och expert i Antikrundan om ”Märta Måås-Fjetterström och efterföljarna i funktionalistisk anda som verkade i samma tid som Josef Frank”.

2011-03-25 i Hjo: Föredrag av Anita Du Rietz om ”Hur Estrid Ericson skapade Svenskt Tenn – Den goda smakens högborg”.

2011-01-20 Föredrag av Dorrit Englund om ”Svenskt Tenns inredningsfilosofi”.

2010-12-07 ”Mingel&Glögg” med Klässbols VD Dick Johansson i Atelje Rica, som innehas av vår medlem Rigmor Aldehag.

2010-09-30 Ordinarie föreningsstämma. Föredrag av Kristina Wängberg-Eriksson om ”Josef Frank, hans liv och verk”.

2010-06-05 Besök på Tolvekarna på begäran av nya och gamla medlemmar. Föredrag av Gun Jacobson.

2010-05-17 Ett antal medlemmar deltog vid invigningen av Josef Franks Torg, hörnet Rindögatan/Furusundsgatan i Stockholm.

2010-05-15 Besök på Säfstaholms Slott. Utställning pga 100 års jubileet av bildandet av ”Föreningen Svenska konstnärinnor”, bl a Anna Petrus.

Anita Du Rietz har haft en artikel införd i Antikvärlden i maj 2010 om ”Svenskt Tenn – inte bara Josef Frank”.

2010-03-11 Föredrag av Marie Rehnberg ”Anna Petrus, skulptör och industrikonstnär”. Marie Rehnberg är författare av en bok om Anna Petrus.

2010-01-21 Styrelsen möter tidigare anställda vid Svenskt Tenn i syfte att få lära mer om Estrid Ericson.

2009-12-05 Visning av Liljevalchs utställning ”Märta flyger igen. 90 år med Märta Måås-Fjetterström.

2009-11-20 Studiebesök av styrelsen i samlarhem i syfte att lära mer om Anna Petrus och Estrid Ericson.

2009-11-19 FöredragSå gjorde Estrid Ericson Svenskt Tenn till den goda smakens högborg”, av Anita Du Rietz, fil dr, ordförande i föreningen.

2009-08-28—29 Besök av medlemmarna i Hjo, Estrid Ericsons barndomsstad med bl a följande programpunkter: Berättelse om hennes uppväxt och faderns hotell Royal (Bruno Wallander), träff med konstnären Yvonne Nimar som beskrev sitt monument över Estrid Ericson, besök vid Estrid Ericsons grav, rundvandring i Hjo med fd stadsarkitekten PG Ylander, möte med kommunledningen, besök i intressanta Estrid Ericson/Svenskt Tenn-hem, Hembydgdsmuseets utställning om Estrid Ericson, besök på Hammars tenngjuteri i Töreboda.

2009-05-18 Konstituerades den ideella föreningen Estrid Ericsons Vänner den 18 maj 2009 efter ett antal informella medlemsträffar utöver de ovan nämnda.

2009-03-16 Föredrag för blivande medlemmar på Nationalmuseet om Tyra Lundgren och hennes vänskap med Estrid Ericson, av Marika Bogren, anställd på NM och forskare om Tyra Lundgren.

2008-09-17 Föredrag och visning av Svenskt Tenn för blivande medlemmar, av marknadschef Per Ahldén.

2008-06-11 Besök för blivande medlemmar på Tolvekarna, Estrid Ericsons s k sportstuga på Tyresö.