Maj 2015

Besöket på Carl Malmsten Furniture Studies den 25 maj med EEV

 

En fullträff! Vi togs emot av Johan Knutsson och Leo Johansson som berättade och svarade på frågor om utbildningen inom Linköpings universitet. Sedan gick vi runt i två grupper och fick se hur eleverna arbetar med olika moment i de tre årskurserna och inom olika linjer. Våra guider och deras studenter var verkligen generösa och gav oss massor med information och spännande moment vid arbetsbänkarna – något som vi inte kunnat uppleva någon annan stans. Resultaten för avgångsstudenterna var fantastiska. För Er som inte kunde närvara och se hela utställningen finns en ny chans! I Kungsträdgården i Stockholm kommer det den 30 maj-1 juni att finnas en utställning med dessa examensarbeten. Missa inte den om Du är i stan!

 

Lena Uhlin och Anita Du Rietz

Utställning i Hjo

I Estrid Ericsons gamla folkskola i Hjo finns nu ”Kulturkvarteret Pedagogien”. I maj invigs där en ny utställning kallad ”Estrid Ericson grundare av firma Svenskt Tenn”. Själva öppnandet av utställningen skedde den 21 maj kl. 11 med Maria Veerasamy, VD på Svenskt Tenn och Catrin Hulmarker, kommunstyrelsens ordförande i Hjo. För er som i sommar har möjlighet att besöka den vackra staden Hjo  rekommenderas att besöka denna utställning, centralt belägen på Bangatan 1 B. Det är en åretrunt -utställning för de kommande 6 åren!

2015-05-21 10.39.06

Se vidare http://www.vastsverige.com/sv/kulturkvarteret-pedagogien-hjo/products/191286/Ny-exklusiv-utstallning-om-Estrid-Ericson/

Styrelsen var där och kan rapportera att det är en sevärd utställning. I ingången hänger Hotell Royals fina lampa som fanns utanför EE: s barndomshem, liksom fotografier från tiden.

Lyktan
Lyktan

 

En sal är ägnad åt tenn och smycken – med mycket fina och ovanliga föremål. Utförlig text på väggarna berättar om 1920- och30-talen då tennet var som populärast och hur EE etablerade sig med firma Svenskt Tenn.

Tenn burkar av EE
Tenn burkar av EE

 

Den andra stora salen visar samarbetet med Josef Frank, mest i form av tyger och föremål. Ett antal Hjobor, och framförallt Kaj och Monica Lindner (i styrelsen), har lånat ut föremålen som visas i glasmontrarna.

Per Ahldén från Svenskt Tenn med Kaj och Monica Lindner som bidragit mest med föremål.
Per Ahldén från Svenskt Tenn med Kaj och Monica Lindner som bidragit mest med föremål.

Kuratorer har varit Eric Ericson (ej släkt) och PG Ylander, fd stadsarkitekt. Givetvis har man samarbetat med Svenskt Tenn.

Utställningen kommer att pågå i 6 år så det finns tid att besöka staden.

IMG_1261

Om Ni åker dit, vilket lämpligast sker med bil, finns lokala attraktioner – se vidare www.hjo.se. Hjo med omnejd har etablerat sig som matland. Ni har säkert druckit Hjordnära mjölk eller ätit den mjälla fina sparrisen från trakten. Hjoglassen på äkta grädde (vid Hamngatan) är känd liksom Vätternrödingen som säljs i hamnen. Gör en utflykt till vackra Almnäs och köp den återlanserade Almnäsosten, lagrad och ekologisk.   För Er som vill pröva på finns butik och restaurang med lokalproducerat mitt emot EE:monumentet (fd Hotel Royal) på Strandgatan. Väl uppe på torget finns trevliga butiker runt om med Nostalgihörnan, ägs av medlemmen Kjersti Gullstrand. I närbelägna Hjo finns Tibro där Josef Franks möbler fortfarande tillverkas med utställningen Inredia och Ralph Erskins bostadsområde Brittgården. Bo gör man på hotell Bellevue som ligger fantastiskt vackert i gammal park. Ett äldre etablissemang med samma namn ägdes en tid av EE och systrarna.

 

ADR

 

Hunden som vaktade utanför Svenskt Tenn
Hunden som vaktade utanför Svenskt Tenn

 

 

Missa inte Astri Taubeutställningen på Gustavsbergs Porslinsmuseum!

Pågår 16 maj – 6 september 2015

Utställningen fokuserar på Astri Taube som skulptör, men lyfter även fram hennes insatser som tecknare, formgivare och konsthantverkare. I utställningen visas skulpturer, teckningar, akvareller, litografier och konsthantverk, tillsammans med ett urval fotografier och annat arkivmaterial från Taubearkivet i Göteborg.

Även Astri Taube formgav en del föremål för Svenkt Tenn på 20-talet från fadern Herman Bergmans konstgjuter.Vid den stora konstindustriutställningen i USA 1927 fanns föremål i brons och tenn formgivna av bl.a. Anna Petrus och Astri Taube.

Vid Stockholmsutställningen 1930 av konstindustri, konsthantverk och hemslöjd var även då Anna Petrus och Astri Taube representerade.

Några få föremål finns att se på den nu pågående utställningen i Gustavsbergs Porslinsmuseum.

Astri Taube skulpterade gärna barnhuvuden och några huvuden kan man se på utställningen föreställande bl.a barn och barnbarn.

Invigningen av utställningen förrättades av sonen Sven- Bertil Taube som sjöng Evert Taubes visor.

Curator av utställningen har varit dotterdottern Maria Taube.

Lena Uhlin

Barnhuvuden Astri Taube

Bilden visar några barnhuvuden

Krona Astri Taube

Brudkronan på bilden formgav Astri Taube till hennes eget bröllop och kan lånas av blivande brudar i Maria Magdalena kyrka.

 

 

 

 

 

 

 

Kommentera