Juni 2015

 

Sommarutställning på Läckö Slott i Västergötland- fram till 23 augusti 2015

Kvinnliga pionjärer
– Svensk form under mellankrigstiden

Svenskt konsthantverk och design upplevde under mellankrigstiden ett stort uppsving. Perioden förknippas både med den internationella beteckningen Swedish grace och begynnande funktionalism. Med få undantag har kvinnornas roll tidigare inte lyfts fram under denna form- och färgsprakande tid.

Nationalmuseum har landets största samlingar på området, varav mycket aldrig visats tidigare. Nu presenteras över 130 föremål av kvinnliga konstnärer på Läckö Slotts andra våning i en mycket intressant utställning. Här finns material såsom silver, tenn, keramik, glas och gjutjärn, vilka inte primärt brukar förknippas med kvinnliga konstnärer.

Bland de kända konstnärsnamnen möter vi Olga Lanner, Anna Petrus, Tyra Lundgren, Louise Adelborg, Estrid Ericson och Anna-Lisa Thomson. Bland de mer dolda finner man Sylvia Stave, Wilhelmina Wendt, Kitty von Otter, Gerda Strömberg, Eva Jancke-Björk, Maggie Wibom och Märta Ankarswärd-Grönvall.

Öppet alla dagar 10-18. För guidade turer se hemsidan www-lackoslott.se.

 

 

 

Sommarmingel på Svenskt Tenn den 9 juni 2015

Josef Franks tygmönster

Intendent Per Ahldén från Svenskt Tenn höll ett mycket intressant föredrag om Josef Franks tygmönster den 9 juni i tesalongen. Ett trettiotall medlemmar minglade och lyssnade till föredraget.

På Estrid Ericsons ”kontor” i tesalongen finns nu ett nyförvärv i form av en Estrid Ericson byst i keramik eller porslin som skulpterats av Estrid Ericsons goda vän Tyra Lundgren.

Per Ahldén lotsade oss runt i Josef Franks mönsterväld med hjälp av bilder på originalförlagor till ett flertal olika mönster. Josef Frank inspirerades av olika väldsdelar och med hjälp av sin fantasi, utan att ha besökt platserna men väl läst på, målade han sina vackra och klassiska mönster. Josef Frank namngav varje mönster efter en för honom speciellt intressant plats.

Efter föredraget visade Per Ahldén oss runt i butiken och särskilt sommarutställningen med alla vackra tyger och en världskarta med platserna inritade varifrån inspirationen kom till mönstren. Några nygamla produkter visades också och bl. a. en Estrid Ericson elegant tennburk i panamahattmönster och med ankarkätting som knopp.

Efter en lyckad kulturkväll med god champagne gick vi ut på Strandvägen i den vackra junikvällen.

Lena Uhlin

juni 2015 världskartan

Kommentera