September 2015

Auktion 12 september på Stockholms Auktionsverk med föremål av kvinnliga formgivare

Hämtat från Stockholms auktionsverks hemsida i september:

bordsdekoration 6000 sek

Denna bordsdekoration är skapad av Estrid Ericson med silvertrådar och hängen av bergskristall. Den såldes för 6000 kronor på auktionen.

Flera svenska kvinnliga formgivare var med och definierade den moderna formgivningens utveckling, men många av dem har ändå ofta hamnat utanför historieskrivningen. Vi vill med denna auktion lyfta fram några av dessa kvinnor, som vi anser förtjänar mer uppmärksamhet. Flera svenska institutioner har eller har haft utställningar på temat och detta hakar nu även Stockholms Auktionsverk på.

Collier förgyllt 8000 sek

 

Colliern i förgyllt tenn med vilande dam av Estrid Ericson gick för 7 800 kronor.

Vid början av 1900-talet, då begreppen ”Skönhet för alla” och ”Vackrare vardagsvara” lanserades, var flera kvinnliga formgivare tongivande. Bland andra Märta Måås-Fjetterström, Estrid Ericson, Greta Magnusson Grossman och Margareta Köhler startade egna företag som under sin tid fick stort inflytande. Vid de stora världsutställningarna i Paris 1925, Barcelona 1929 och Stockholm 1930 visades objekt av Anna Petrus, Sylvia Stave, Tyra Lundgren och Ingegerd Torhamn med flera. Dessa händelser bidrog till att sätta Sverige på designkartan och den internationella pressen hyllade svensk formgivning. Under 1900-talets mitt och senare hälft fortsatte flera kvinnor att sätta agendan för svensk formgivning, Kerstin Hörlin Holmqvist med sin möbelserie Paradiset för NK, Hertha Hillfons rustika keramik och Mona Morales Schildts eleganta glasformgivning är några exempel. Svenska kvinnors inflytande på svensk designhistoria kan inte underskattas! Ambitionen att lyfta fram kvinnliga formgivare hoppas vi kunna medföra ett större intresse av dessa pionjärer.

Ansvarig för auktionen  var Ulrika Ruding, som kommer till EEV:s möte den 5 oktober för att berätta om Josef Frank

Kuktärter september

 

Sommarens sista doftande luktärter i en vas från Gullaskruf, Arthur Percy.

Kommentera