Antikmässan om Josef Frank

 Antikmässan och Frank

Gör ett besök på Antikmässan i Älvsjö mellan den 18 och 21 februari! Läs nedan vad som erbjuds – texten hämtad från Antikmässans hemsida.

Josef Frank möter 1600-tal och nutid på Antikmässan

Josef Frank (1885-1964), egensinnig stilbildare inom svensk möbelformgivning, räknas idag till en av Sveriges viktigaste designer genom tiderna. En position han erövrade trots att han var nära 50 år gammal när samarbetet med Estrid Ericson och Svenskt Tenn inleddes. Och hans formgivning säljer internationellt idag, mer än under hans egen tid, berättar antikexperten och antikhandlaren Bo Knutsson.Knutssons Konst- & antikhandel drivs av far och son Bo och Fredrik Knutsson. På årets Antikmässa hyllar de den österrikiskt födde formgivaren genom en monter uppbyggd nästan enbart av möbler från Svenskt Tenn, designade av Josef frank.

Vad är det som tilltalar er med Josef Franks möbler?
-Hans formgivning känns lika modern idag som när den ritades, säger Bo Knutsson. Det fungerar också väldigt bra att kombinera med både äldre och samtida design. I vår monter kommer man att se Josef Franks design, ca 25 möbelobjekt, kombinerade med stilleben av riktigt antika saker; 1600-tals- och 1700-talsföremål.

Vad kommer man att få se för något? -Vi kommer att visa den ovanliga byrån Tyresö med rotfanér, det klassiska vitrinskåpet, bokhyllor, en soffa, ett antal fåtöljer, sittmöbler, matsalsmöbler, ett par tevagnar, småbord, ett par sideboard och lampor.

Det låter som att man skulle kunna inreda ett helt hem med er monter? Kan man köpa hela montern?

-Det kan man! Man kan köpa hela montern och möblera hela vardagsrummet och t ex ett bibliotek eller en matsal och sen är det färdiginrett, säger Bo Knutsson. Allt kommer faktiskt ifrån ett och samma hem, som man inrett mellan 1960 och 80-tal.

Vill du höra mer om Josef Frank och svensk design? På Antikmässans scen torsdag 18/2 kl 16.30 talar Bo Knutsson om inredningsideal under fem sekel och fredag 19/2 kl. 16.30 under rubriken Varför är svensk design så stor i världen? Moderator är Pontus Silfverstolpe för Gods & Gårdar.