Josef Frank på Millesgården

JOSEF FRANK
MÖNSTER – MÖBLER – MÅLERI
21 maj – 2 oktober 2016

Milles landskap

Millesgården öppnade sin nya utställning i veckan där ett urval av Franks 400 okända akvareller visades upp. Från mitten av 1950-talet till 1963 målade Frank varje sommar i Provence. Därefter reste han runt i Europa och målade olika motiv fram till sin bortgång i januari 1967.

Milles städer

Färgstarka är många stilleben, särskilt vackra med tulpanmotiv. Mer bleka är utsikterna från hemmet och på omgivande gator i stan.

Milles stilleben

Nyskapande var Frank i sina tygmönster. I måleriet ville han arbeta i klassisk anda och lyfta fram nyanser i den svårbemästrade tekniken vattenfärger. Att Frank aldrig upphörde att sätta upp nya mål och utmana sina egna förmågor visar att han var en dynamisk och spännande person livet igenom.

Den kategorisering av Franks tyger som Claudia Cavallar gjorde inför utställningen på MAK i Wien finns till delar med. Hon visade oss villa Beer i Wien och var också på plats på denna utställning.

Milles tyger

Väldigt intressant är det lilla rum där studenter under lärares ledning vid Carl Malmsten Furniture Studies på Lidingö (som vi besökte förra våren) utforskat Franks möbelskisser. Man har  rekonstruerat tre stolar, en med nummer 1017, en pinnstol samt en stagstol nr 798, vars förebild finns på Nordiska museet, även den rekonstruerad.

Frank stolar

Med dessa tre utgångspunkter har eleverna skapat nya möbelstycken. En ursprunglig komjölkarpall på tre ben, får i Franks händer ett pinnigt ryggstöd och hos eleverna i skolan blir det en stol med hel rygg och ett trebent björkbord med en löstagbar bordsskiva.  Detta bord invändigt klädd med läder har en skiva med olika träinläggningar utav alla de träslag Frank använde i sina möbler. Missa inte denna mini-utställning.

Frank bord nyskapat kopia

För er som vill se Ulf Nordfjälls blomsterrabatt i Franks anda måste komma tillbaka senare i juli när blommorna slagit ut!

Anita Du Rietz