Juni 2016

Stig Lindberg 100 år

På Gustavsbergs porslinsmuseum i Stockholm  visas den första större utställningen över denna mångsidige konstnär fram till 11 september. Tyvärr är lokalen liten men urvalet är desto mer representativt. För dom som vill se sin egen barndomsservis hänvisas en trappa upp till den permanenta utställningen som har ett större urval av vardagsporslin.  Lindberg, som lyckosamt gav sig i kast med många olika uppgifter, förtjänar en större exponering och kanske kommer museets lokalyta i framtiden att erbjuda detta. Nu krävs en guide för att till fullo förstå tidsutvecklingen och de olika områden han kom att arbeta inom. Vi hade vår styrelsemedlem Marika Bogren, intendent på sagda museum och hon gav oss insikter i mångsidigheten och det privata för att förstå denna kolossala framgång på fabriken under Lindbergs tid. Marika visar Blombollen i keramik som tidigare stod utomhus under gynnsamma månader.

Marika och blombollen

För att se lite med Estrid Ericsons ögon så skulle nog detta mönster tilltala henne. ST-mönster

De charmiga porslinsspeglarna skulle även dom passa i en Svenskt Tenn-miljö. Porslinsspeglar

Särskilt sommarblomstren känns väldigt inspirerades av systrarnas Jobs keramik men ändå med Lindbergs bladformationer.

Sommarspegel

Lindberg var ju känd för att snappa upp det senaste från samtida konsthantverkare. Även Tyra Lundgren inspirerade honom med sitt motivval i stengodsen, berättade Marika, som ju är specialist på denna  mångkonstnärinna.  Solitärerna i stengods är inglasade och därmed svårfotograferade.

För att visa hur en hel inredning kunde fungera utifrån Lindbergs produktion, exklusive möblerna, visades en fin hörna i lokalen. Tygtrycken är verkligen fantasifulla liksom stolklädseln.

utställningsbord 2

Detalj av dukade bordet

Liksom keramiken och porslinet på duken Äppellådan, i svart på vit bakgrund..

Själv plockade jag fram det vackraste jag vet ur Lindbergs vardagsproduktion, hans andra servis kallad LB från 1945. Formen är utsökt och jag har beundrat den i alla år hos min moster och sedan hos mina kusiner som också älskade den. Nu har jag samlat på mig när nog alla delar och njuter i syrentider.

LB servisen med vita syrener

Trevlig sommar önskas alla i Estrid Ericsons Vänner från Anita Du Rietz, ordförande.

 

 

 

 

 

 

.