Tyra Lundgren som glaskonstnär hos Venini

Den 30 januari 2017 berättade Marika för Estrid Ericsons Vänner om Paolo Veninis och Tyra Lundgrens samarbete. Intendenten på Nationalmuseum Marika Bogren var med och arrangerade utställningen i Venedig om den legendariske glaskonstnären och entreprenören Paolo Venini; Paolo Venini e la sua fornace  som pågick mellan 11 september 2016 och 8 januari 2017.

Nedan några föremål från utställningen, dessa från 1957.

Skålar från 1953.

Liksom vaser som såldes i Sverige.

Glasbruken på Murano i Venedig

I Venedigs lagun ligger ön Murano och där trängs även idag många glastillverkare. År 1291 påbjöd myndigheterna att all glastillverkning skulle flytta ut från staden till den isolerade ön på grund av brandrisken. Här kom ett glascentrum att etableras med avsättning på Europamarknaden.

Men även andra italienska städer drog till sig kunniga yrkesmän. Det var Florens, Verona och Padova. Kunskapen spreds vidare ut i Europa. Italienarnas skicklighet gjorde glaset välkänt och eftertraktat. Det kunde framställas tunt och i olika färger samt med fina trådar ilagda i glasmassan. Traditionerna hölls vid liv under århundraden.

Tyra var den första kvinnan vid Venini

Paolo Venini (1896-1959) blev en legendarisk företagare då han 1925 började förnyade den gamla glaskonsten. Han använde sig av äldre, antika förebilder och skapade bland annat lövtunna dricksglas i gammal stil. Även samtida konstnärer som Estrid Ericsons goda vän Tyra Lundgren (1897-1979) anlitades till och från mellan 1936 till 1948. Hon var den första kvinnan bland deras framstående designers.

Estrid och Tyra

När Tyra inbjöds att ställa ut på NK 1938 med eget glas från Veninis verkstad passade Estrid på att göra en specialutställning över hela Veninis kollektion på Svenskt Tenn. Framöver kom Svenskt Tenn att sälja dessa exklusiva glasföremål.

Tyra Lundgren hade redan på 1920-talet börjat arbeta med glas för  Riihimäki i Finland, i drift 1910–90. De var tydligt influerade av Orrefors arbeten och det syns även på glasservisen Tyra nedan som hon designade för bruket.

Här några föremål från Tyras design för Veninis.

För Dig som vill börja samla Tyra Lundgrens glas. Håll ögonen öppna efter fåglar och lövformade skålar. Lycka till!

Anita Du Rietz