Spännande nyheter från Hjo

Ännu gäller restriktionerna men visst känns tillvaron lite lättare. Solen värmer och kvällarna är ljusa. Vi har fått lite trevlig information från Hjo, Estrid Ericsons uppväxtstad, som vi gärna vill förmedla.

En ny grundskola, Estrid Ericsonskolan, håller på att byggas och skall vara klar våren 2022. Arkitektfirman för projektet har inspirerats av Estrid Ericson och säger i sin programförklaring att ”Trästadens skala och intimitet möter Estrid Ericsons tidlösa, litterära och kreativa estetik i framtidens lärmiljöer”. Litteraturen hade en stor betydelse för Estrid. Ur den välfyllda bokhyllan hämtade hon både stor glädje och inspiration. Tänk på alla citat hon smyckat både textil- och tennföremål med.

Estrid Ericsons designgärning synliggörs på flera sätt och en stor del av planeringen har skett i samverkan med Svenskt Tenn. Estrids elefanter finns gestaltade runt om i skolan, biblioteket inspireras av Estrids vardagsrum, 2 stora fondväggar täcks av Josef Franks tapeter och Alfa och Omega kommer att flankera entrén. Även Tolvekarna synliggörs – i samband med första spadtaget fick 12 skolbarn plantera varsitt ekollon som ska bli 12 stora ekar på skolgården.

Utställningen om Estrid Ericson och firma Svenskt Tenn i Kulturkvarteret Pedagogien håller på att göras om. Den får en delvis ny gestaltning och dryga 20-talet nya föremål. Man hoppas på nyöppning till sommarsäsongen – förutsatt att pandemin tillåter. Tänk om vi kan göra en gemensam resa och ses i Hjo i början av hösten!

Har ni planer på att besöka Zornutställningen på Nationalmuseum? I entréhallen finns fotografier från ombyggnaden tagna av Bruno Ehrs som ju även fotograferade för Anita du Rietz’ bok ” Skönhet till vardags” om Estrid Ericson.

Vi återkommer om kommande aktiviteter så fort möjlighet ges av myndigheterna.

Trevlig vår och en underbar sommar önskar vi er.