Vännerna gjorde en utflykt till Gustavsbergs Porslinsfabrik och utställningen Karin Björquist.
Med distinkt formkänsla och trofasthet till funktionen, räknas Karin Björquist till en av Sveriges främsta keramiska formgivare. Utställningen är en hyllning till porslinsfabriken första kvinnliga konstnärliga ledare.
Hennes stapelbara koppar från 1970 blir Gustavsbergs mest sålda någonsin. De finns överallt i hela landet; på restauranger, kaféer och personalmatsalar.
En av Gustavsbergs största satsningar blir Nobelservisen. De många porslinsdelarna var en del i ett större projekt som inkluderade glas, textil och porslin. Projektet var en kraftsamling med förhoppning att blåsa liv i svensk konstindustri.
Karin Björquist gestaltade även en rad stora uppdrag för offentlig miljö. De stora beställningarna hade avgörande betydelse för Gustavsbergs överlevnad. Tillsammans med de skickliga hantverkarna utförde hon keramiska väggar för offentlig miljö, bland annat tunnelbanestationen Mariatorget, Sturebadet och Riksbanken.
Vännerna fick en mycket inspirerande introduktion och kunnig ledning genom utställningen av Kerstin Wickman. Lena Uhlin kompletterade med att berätta om samarbetet med Karin Björquist för att ta fram Riksdagens officiella gåvor. På utställningen visas bland annat några delar av en porslinsservis till H.M Konungens och H.M Drottningens födelsedagar.