Resan till Dalarna

I strålande sol, tidig morgon 10 maj åkte vi, med vår egen bekväma buss mot Dalarna. Kaffe och goda smörgåsar bjöds vi på under bussresan, medan vi njöt av landskapet som badade i sol och den första skira grönskan.

Insjöns Väveri ägs sedan ett och ett havt år av Johan Kleberg och Ebba Kleberg von Sydow.

Vi fick se de gamla mekaniska vävstolarna och beundrade handarbetet, kunnandet och mönsterskatten.
Ebba Kleberg von Sydow 

Insjöns Väveri är ett levande kulturarv, med dukar, servetter och handdukar som vävs i gamla hantverksmönster med lång tradition och med hög kvalitet.

Vi togs emot av Ebba som generöst visade omkring och berättade om företaget och hur de hittade denna kulturskatt.
Med stor praktisk arbetsinsats, har Ebba och Johan också skapat ett hem, i de gamla lokalerna, för hela familjen. Det blir ett härligt enkelt boende helt i tidsenlig 1950-tals stil.

Med sina mångsidiga kunskaper, stor entusiasm, och modern marknadsföring kommer Ebba och Johan att bevara och utveckla en svensk kulturskatt.

Hildasholm

Vi fortsatte vår resa vidare till Hildasholm, Axel Munthes och Hilda Pennington Mellor Munthes sommarhem strax utanför Leksand.

Byggnaden känns lite främmande stramt och symmetriskt, med sin vitputsade fasad och svart tegeltak.

Huset byggdes 1910 under inflytande av den engelska Arts and Craft rörelse.

Man sökte sig i 1900-talets början tillbaka till det genuina och till bilden av Dalarna som svenskt ideal. Många konstnärer som Carl och Karin Larsson, Emma och Anders Zorn, Otilia Adelborg, Karlfeldt med flera, sökte sig till Dalarna.

Hemmet inreddes i en blandning av engelsk och svensk stil, med bland annat, utsökta Sheraton möbler från England, svenska stolar och familj porträtt, Familjen var konstnärlig och skapade en ombonad och personlig miljö med blommiga tyger och många detaljer.