Design och diplomati på Nationalmuseum

Scandinavian Design & USA

En intressant utställning om design pågår på Nationalmuseum. Den handlar om hur Skandinavien och USA har påverkat varandras formgivning och hur design används som mjukt maktmedel i riktning mot en demokratisk utveckling. Utställningen har ett kronologiskt perspektiv.

Nationalmuseum

Från 1920-talet samarbetade många begåvade nordiska konsthantverkare och arkitekter på det nystartade Cranbrook Academy of Art i USA. Eliel Saarinen var arkitekten och en drivande kraft. Han lockade många framstående skandinaviska formgivare och konstnärer till att undervisa i USA. Bland dem fanns Carl Milles, som bodde där under 20 år och undervisade i skulptur. Milles uppskattade den amerikanska livsstilen och det fria samarbetet mellan de olika konst- och hantverksdisciplinerna.


Redan 1928 får Estrid Ericson och Svenskt Tenn ett prestigeuppdrag. De skapar en matsalsinredning i tenn till den förmögna mrs. Clows nya bostad i Illinois. Uno Åhrén ritade bordet samt en stor vikskärm i stram funkis. Bordet och skärmen visas på utställningen.

Bordet har en matt tennyta med sicksack-mönster i mässing. 1920-talets formgivning i Sverige präglades av både tradition och nytänkande. Klassicismen möter moderna material och maskin-estetik. Möbeln är hantverksmässigt utförd med de enkla släta formerna och mässingsmönstret, utförd med maskinell precision som blickar framåt.

Möblemanget visades på Nationalmuseum 1929 innan det skickades vidare till USA. I recensionerna talades det om att Estrid Ericson och hennes skickliga medarbetare skapat en ny stil för det moderna tennet.

På utställningen visas skulptur, textil, industridesign och grafisk formgivning. De amerikanska bilarna och SAS:s användning av design, berättar både om hur industriyrket kom till Norden samt om konsumtion och nya designideal som skiljer sig från modernismen.

Klong – ett modernt designföretag i Estrid ericsons anda

Under två eftermiddagar bjöds Estrid Ericsons vänner till designföretaget Klongs showroom på Lidingö. Alla produkter som har tagits fram under Klongs 20 åriga historia, exponerades på ett elegant och smakfullt sätt i lokalen.

Vi fick ett generöst mottagande av Eva Hjertberg, ägare och verksamhetsledare. Det var mycket inspirerande att höra Eva berätta om hur bolaget grundades och om sina visioner för att producera tidlösa kvalitetsprodukter. En viktig framgångsfaktor för Klong har varit samarbetena med skickliga formgivare och producenter.

Det var också intressant att höra Evas reflektioner kring kvinnligt entreprenörskap.

Vi hade också förmånen att träffa Eva Schildt, som är en av de formgivare som arbetat nära tillsammans med Klong under många år. Det var inspirerande att höra om deras nära samarbete och om själva produktutvecklingen. Eva har även gjort föremål för Svenskt Tenn.

Det var sammanlagt 60 Vänner som deltog i de uppskattade och välbesökta evenemangen.

Höstbrev från styrelsen

Hoppas ni haft en fin sommar. Hösten närmar sig och covid-19 viruset fortsätter att ställa till det för oss. Restriktionerna gör att vi ännu inte kan ordna några gemensamma besök på museer eller andra utställningar då de inte tar emot grupper. Vi hoppas naturligtvis att detta snart ändras. Vi har mycket att ta igen.

Vi kan ändå glädja oss åt att vi i år kan ha ett fysiskt årsmöte. Det äger rum måndagen den 18 oktober klockan 18.00. Tyvärr har vi inte längre möjlighet att använda våra gamla lokaler hos Borgerskapet utan måste hitta nytt. Inför årsmötet har vi haft svårt att hitta en lokal som tar tillräckligt många medlemmar för att kunna hålla de restriktioner om avstånd som fortfarande gäller. Nu har vi fått klart med ABF på Sveavägen som har nyrenoverade, fräscha och tillräckligt stora lokaler med ett centralt läge. Formell kallelse med dagordning kommer att skickas ut senare.

I samband med årsmötet är vi så glada att textilkonstnären Annika Ekdahl kommer till oss för att berätta om sitt arbete.  Annika har bland annat haft en mycket rosad utställning på Waldemarsudde där hennes fantastiska gobelänger imponerade.

Äntligen kommer även det, sedan länge, planerade besöket hos Klong på Lidingö att bli av. Vi har bokat in två dagar, den 27 och den 28 oktober. Vi kommer att kunna vara 20 personer per gång. Separat inbjudan för anmälningar kommer att skickas ut i slutet av månaden

Sist men inte minst –vi har fått hjälp att utveckla vår hemsida! Vi tycker att den blivit fantastiskt fin. Läs Bloggen samt textflikarna om Estrid och Hjo och hitta många nya spännande länkar. Här finns t.o.m. en spelfilm om den unga Estrid. Se hemsidan här.

Så – save the dates! Vi ser fram emot att ses igen och innan dess hoppas vi på en skön sensommar och höst med många fina utställningar att besöka på egen hand eller tillsammans med vänner.

Svenskt Tenn nylanserar Frank-mönstrena California och Aurora

I samband med utställningen ”Pepis Flora” i butiken på Strandvägen 5 nylanserar Svenskt Tenn mönstret California i som textil, kudde och bordstablett. Mönstret formgavs år 1943-45 av Josef Frank under de år han och Anna bodde i New York. I slutet av april nylanserades mönstret Aurora som tapet. Aurora formgavs 1947.

Mönstret California av Josef Frank. Foto: Svenskt Tenn

California

Inspirationen till blommorna i motivet California fann Josef Frank i boken American Garden Flowers som är skriven av Gladys Lynwall Pratt och rikligt illustrerad av Rudolf Freund. Första utgåvan publicerades av Random House år 1943.

Mönstret California innehåller tjugo olika namngivna amerikanska sommarblommor bland annat:

Lupin, luktärt (sweet pea), flicköga (coreopsis), kryssantemum (crysanthemum), riddarsporre (delphinium), penséer (pansy), dahlia, fingerborgsblomma (foxglove), akleja (columbine), Mariaklockor (canterbury bell), och petunia.

Se mönstret California på svenskttenn.se

Tjugo namngivna sommarblommor i Josef Franks mönster California. Foto: Svenskt Tenn
Mönstret Aurora finns som tapet. Foto: Svenskt Tenn

Aurora

Verklighetens växter möter fantasin blomsterflora i mönstret Aurora av Josef Frank. Aurora är morgonrodnadens gudinna i den romerska mytologin. Och visst ger mönstret med sina rosa, blå och gula toner en känsla av sommarljus och gryning.

Mönstret Aurora av Josef Frank är nylanserad som tapet.

Se mönstret Aurora som tapet på svenskttenn.se

Mönstret Aurora av Josef Frank som tapet. Foto: Svenskt Tenn

Digital visning av Chairs by Josef Frank

Foto: Svenskt Tenn

I utställningen Chairs by Josef Frank visas Franks stolformgivning i sin fulla bredd. 20 stolar produceras av Svenskt Tenn. I samband med utställningen på Strandvägen presenterades tre nya stolar signerade Josef Frank ur det historiska arkivet.

De nya stolarna är:

Karmstol P4 av Josef Frank

Stol 1179 av Josef Frank

Stol 930 av Josef Frank

Utställningen visades under februari-mars 2021 och kan ses digitalt på Svenskttenn.se

Digital visning av utställningen Chairs by Josef Frank på svenskttenn.se

Spännande nyheter från Hjo

Ännu gäller restriktionerna men visst känns tillvaron lite lättare. Solen värmer och kvällarna är ljusa. Vi har fått lite trevlig information från Hjo, Estrid Ericsons uppväxtstad, som vi gärna vill förmedla.

En ny grundskola, Estrid Ericsonskolan, håller på att byggas och skall vara klar våren 2022. Arkitektfirman för projektet har inspirerats av Estrid Ericson och säger i sin programförklaring att ”Trästadens skala och intimitet möter Estrid Ericsons tidlösa, litterära och kreativa estetik i framtidens lärmiljöer”. Litteraturen hade en stor betydelse för Estrid. Ur den välfyllda bokhyllan hämtade hon både stor glädje och inspiration. Tänk på alla citat hon smyckat både textil- och tennföremål med.

Estrid Ericsons designgärning synliggörs på flera sätt och en stor del av planeringen har skett i samverkan med Svenskt Tenn. Estrids elefanter finns gestaltade runt om i skolan, biblioteket inspireras av Estrids vardagsrum, 2 stora fondväggar täcks av Josef Franks tapeter och Alfa och Omega kommer att flankera entrén. Även Tolvekarna synliggörs – i samband med första spadtaget fick 12 skolbarn plantera varsitt ekollon som ska bli 12 stora ekar på skolgården.

Utställningen om Estrid Ericson och firma Svenskt Tenn i Kulturkvarteret Pedagogien håller på att göras om. Den får en delvis ny gestaltning och dryga 20-talet nya föremål. Man hoppas på nyöppning till sommarsäsongen – förutsatt att pandemin tillåter. Tänk om vi kan göra en gemensam resa och ses i Hjo i början av hösten!

Har ni planer på att besöka Zornutställningen på Nationalmuseum? I entréhallen finns fotografier från ombyggnaden tagna av Bruno Ehrs som ju även fotograferade för Anita du Rietz’ bok ” Skönhet till vardags” om Estrid Ericson.

Vi återkommer om kommande aktiviteter så fort möjlighet ges av myndigheterna.

Trevlig vår och en underbar sommar önskar vi er.

En vårhälsning från styrelsen

Kära medlemmar,

Äntligen! Våren är på gång, de första vårblommorna är redan uppe, vaccinationerna av Covid-19 har kommit igång och vi kan börja hoppas på att kunna återgå till ett normalt liv igen.

Vi jobbar på och har flera idéer till aktiviteter så fort restriktionerna hävs. Det blir troligtvis inte i vår men till hösten bör vi kunna börja så smått.

Det finns ändå en hel del man kan göra. Några utflykter när vädret så tillåter. Millesgården har öppet ute. En underbar miljö att strosa i och titta in i Annes hus där hela huset är möblerat med Josef Franks möbler och textilier. Waldemarsudde och Thielska Galleriet har öppet med Corona anpassning och Moderna Museet öppnar upp igen den 25 mars. Kanske stöter vi på varann någonstans under någon av våra vårutflykter.

Vi önskar er alla en trevlig påskhelg och en härlig vår.

Om tolvekarna i Tyresö radio

Kära medlemmar!

Coronapandemin vill inte släppa sitt grepp om oss. Som ett mantra hör vi ”håll avstånd, tvätta händerna och undvik sociala kontakter”. Vi hade så gärna velat erbjuda er något trevligt under hösten men fortfarande sprider sig smittan så vi får avvakta och hoppas på att allt lugnar ner sig på nyåret. Vi i styrelsen undersöker hela tiden vad det finns för möjligheter till att ses.

Nu i höstmörkret är det skönt att kura ihop sig hemma, kanske med en kopp te eller kaffe och lyssna på intressanta radioprogram. Då kan vi tipsa om Tyresöradion. Där intervjuas Gun Jacobsson om sitt hus, Tolvekarna, som ju var Estrid Ericsons sommarhus. I två intressanta program berättar Gun väldigt trevligt om huset och om trädgården. Här är länkar till programmen:

Om huset Tolvekarna i Tyresöradion

Om trädgården på Tolvekarna i Tyresöradion

Just nu har flera museer stängt och vi är ombedda att undvika onödiga kontakter. Vi vill ändå informera om att Möbeldesignmuseum i Frihamnen har en utställning, Ex-Works 2020, som visar avgångsprojekt från Beckmans, HDK-Valand, Konstfack och Malmstens tillsammans för första gången. 23 studenter har fått möjlighet att visa sina kreativa möbler, materialbehandling, hantverk och arbetsprocess. Utställningen pågår till 20 december i rymliga lokaler så kanske kan det finnas möjlighet för intresserade att ta sig dit. Möbeldesignmuseum ligger på Frihamnsgatan 50, Magasin 6. Det är öppet lördag & söndag 11.00-17.00. Fri entré.

Se på mattorna… Måås-Fjetterström på Kungliga slottet

 

Märta Måås-Fjetterström på Kungliga Slottet

Kungafamiljen har sedan  Märta Måås-Fjetterström startade sin verksamhet 1919 regelbundet köpt ur hennes produktion.

Mattorna har alltid funnits i de mest privata rummen på slotten.

Vi var många Vänner som ville se och guidas genom Märta Måås-Fjetterströms inspirerande värld av mattor och textilkonst.

Naturen var en stor inspirationskälla för MMF och inredningsuppdragen blev omfattande bl.a i samarbete med Carl Malmsten.

På Bilden ovan ses bl.a.  en del av mattan ”Ängarna” som vävdes till Amerikalinjens M/S ”Kungsholm”  mattan är imponerande  37m lång, vävd i  sex delar.

Här ovan några av de kungliga beställningarna för Sofiero Slott ”Rutig Blå” och för Haga Slott ”Joakim”

I den storslagna Rikssalen har skapats en varm och vacker utställningsscenografi kring Mattorna.

På Ulriksdals Slott inredde Carl Malmsten det första moderna vardagsrummet  i en kunglig miljö.  MMF  komponerade och vävde 1923 den stora mattan för det kungliga hemmet.

Under Drottning Kristinas  magnifika silvertronstol breder  ”Vita Spetsporten” ut sig.  Mattan är imponerande 725cm x 627cm.

”Hästbete” Vävnad komponerad 1915.

Inside Out and Outside In – Fornasetti på Artipelag

Det blev en  strålande  sensommardag när vi med ångbåt från Nybroplan åkte ut till  Konstmuseet Artipelag i Nacka.

Sedan 1950-talet har Svenskt Tenn kontinuerligt haft utvalda föremål i butiken.

Piero Fornasetti och Estrid Ericson beundrade och uppskattade varandras kreativitet och företag.

Vår eminenta guide Bo Nilsson, chef för museet och chefskurator för utställningen om Fornasetti, tog oss med på en fantastisk inspirerande och kunnig resa genom Fornasettis ”galna” värld.

Piero Fornasetti, självporträtt 1938.

Piero Fornasetti började tidigt att teckna och måla, han utbildade sig vid Konstakademien i Milano och blev en mycket skicklig tecknare och konstnär.

Piero hittade sitt eget konstnärliga utryck genom att vidareutbilda sig inom tryckerikonsten. Han behärskade alla trycktekniker och kom att samarbeta med flera stora konstnärer.

 Arkitekten Gio Ponti  och Piero Fornasetti samarbetade under många år. Gio Ponti formgav möbler och föremål och Piero Fornasetti dekorerade med  fantastiska bilder och utsmyckningar.  Fornasetti hade stor kunskap i klassisk italiensk arkitektur  som han inspirerades av och smyckade sina föremål med.

Under årens lopp skapade Fornasetti mera än 360 olika variationer med tema  Lina Cavalieri en känd 1800-tals operasångerska.

Idag vidareutvecklar sonen  Barnaba Fornasetti företaget med nya produkter och nya samarbeten, med inspiration ur det rika arkivet.

Fornasetti matta

Arkipelag är en plats för vacker arkitektur som  fint är infogat i samklang med naturen och med konst som stimulerar och överraskar.