100 års jubileet fortsätter i HJO den 15–16 maj 2024

Logotype för föreningen Estrid Ericsons vänner föreställande en stiliserad brosch

Så var det dags för föreningen att besöka Hjo där Estrid Ericson växte upp

Följ med oss till Hjo där vi under två dagar fördjupar oss i staden Hjo och får möjlighet att besöka platser samt träffa intressanta personer med koppling till Estrid Ericson.

PROGRAM – Onsdag 15 maj

13.30 Drop-in fika i Kulturkvarteret Pedagogien. Värd: Hjo Kommun

13.45 Ordförande i Estrid Ericsons Vänner hälsar välkommen. Introduktion till årets program: Dorrit Englund

14.00 Visning av utställningen ”Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn

Guide: Per-Göran Ylander, f.d stadsarkitekt i Hjo och tongivande till utställningen och museet. Plats: Kulturkvarteren Pedagogien

Visning av utställningen – ”Den sista Masoniteskivan”, som har sin utgångspunkt i designduon, Anna Holmquist och Chandra Ahlsell, Folkforms möbelformgivning i de sista skivorna av varumärket Masonite, Folkform är bland annat kända för sina plisserade lampskärmar som finns på Svenskt Tenn.

Guide: Maria Setzer, kulturstrateg i Hjo Kommun och medlem i föreningens styrelse. Plats: Kulturkvarteren Pedagogien

Alla deltagare kommer att få möjlighet att se båda utställningarna. Dock måste vi av praktiska skäl dela upp oss i två mindre grupper som efter en dryg halvtimme byter plats.

15.30 Stadsvandring i Hjo med Estrid Ericson tema, Guide: PG Ylander. Plats: Start Kulturkvarteret Pedagogien

17.00 Fri tid att utforska Hjo. Passa gärna på att besöka Sveriges längsta bänk vid Hjo strandpromenad eller Estrid Ericsons grav

18.30 Mingel med drink. Värd: Estrid Ericsons Vänner. Plats: Hotell Bellevue

19.00 Gemensam 3-rätters festmiddag, pris 450 kr. Värd: Estrid Ericsons Vänner som bjuder på 2 glas vin till middagen. Plats: Hotell Bellevue

PROGRAM – Torsdag 16 maj

9.00   Avresa från Hotell Bellevue (Restid till Humstorp cirka 45 min). Transport sker med egen bil eller som medföljande i annan bil

10.00 Besök på Humstorps Metall AB. Här tillverkas många av Svenskt Tenns ikoniska tennföremål, men också andra metallföremål, som bl.a Vänskapsknuten. Tenngjuteriet är inte öppet för allmänheten, så detta är ett helt unikt tillfälle och det är bara vi i Estrid Ericsons Vänner som nu får möjlighet att se denna intressanta och svåra tillverkning.

Guide: Oskar Hammar, ägare. Plats: Humstorps Metall AB, Valla Humstorp 43, Töreboda

11.15 Avgång Humstorp (Restid till Skövde 38 min – väg 200)

12.00 Lunch på restaurang Sällskapet på Kulturhuset, Skövde, pris 140 kr

13.00 Föreläsning om Kulturhuset och Konstmuseet. Guide: Thomas Oldrell, chef Konstmuseet

14.00 Avslutning              

Anmälan

Till Hjo är du varmt välkommen att ta med en gäst. Du/ni kan delta i så många eller få evenemang du/ni vill under dessa två dagar.

Av anmälan, som görs på mail, ska det tydligt framgå vilka aktiviteter du/ni har för avsikt att delta i. För planeringen behöver vi ha kunskap om hur många som deltar i respektive. Vi hoppas att programmet inspirerar till att delta i allt. I så fall anger du i anmälan ”Deltar i samtliga aktiviteter”, annars specificerar du utifrån nedan vad du vill delta i.

Den 15 maj

  • Utställning ”Estrid Ericson och Svenskt Tenn”
  • Utställning ”Den sista Masoniteskivan”
  • Stadsvandring
  • Drink och mingel
  • Middag

Den 16 maj

  • Besök i Humstorp
  • Lunch i Skövde
  • Besök Kulturhuset och Konstmuseet

Behov av transport?

Vi behöver också veta när du anmäler dig om du kommer med egen bil och kan ta dig till Humstorp respektive Skövde. Dessutom vill vi gärna veta om du har plats för ytterligare personer i bilen för resa mellan Hjo och Humstorp/Skövde. Om platserna i våra egna bilar ej räcker så kan en eventuell kostnad för transporter tillkomma.

Bindande anmälan gör du senast den 22 mars

Anmälan görs via mail till estridericsonsvanner@gmail.com

Förutsatt att du avser att delta i middag samt lunch ska betalning också göras till föreningen. Kostnaden är 450 kr för middag samt om du deltar i lunch ytterligare 140 kronor, totalt 590 kronor.  Betalning ska göras till föreningens Plusgirokonto 52 95 98-5 senast den 30 april. Vänligen ange tydligt namn på den/de som betalningen gäller.

Några praktiska tips angående övernattning och resa till Hjo den 15–16 maj

BoendeHotell Bellevue erbjuder övernattning för oss. Pris: för enkelrum 1300 kronor, för dubbelrum 1575 kronor. Enskild bokning på tel. 0503-120 00. Vi har reserverat ett antal rum så ange att du tillhör Estrid Ericsons Vänner. Betalning görs till hotellet.

OBS – fram till 22 mars har föreningen preliminär bokning, efter detta datum kan föreningen inte garantera att det finns hotellrum att tillgå. Andra övernattningsalternativ och ”att göra” tips finns på Turistinformationens hemsida Visit Hjo.

Resa – Att köra bil till Hjo tar ca 4–4 ½ timme om det inte är rusningstid.

Lämpligt Tåg med SJ avgår från Stockholm Central kl. 09.29, byte till buss 402 i Skövde Resecentrum och framme i Hjo 12.46

Är du ensam i bil och vill ha sällskap eller vill du hitta någon att åka med hör av dig till oss så får vi se om vi kan hjälpa till.

Hoppas vi ses!