Aktiviteter

Logotype för föreningen Estrid Ericsons vänner föreställande en stiliserad brosch

Save the Date

Höstens program hittar du här. Mer information kommer framöver.


Genomförda aktiviteter

 

100 års jubileet i HJO

15-16 maj

Två år sedan vännerna träffades i Hjo senast. Den här gången fick vi bland annat besöka Kulturkvarterets designutställningar, gå på stadsvandring med Estrid Ericson tema, besöka Humstorp Metall och Skövde Kulturhus.

Vi var cirka 35 vänner, varav 14 från Hjo, som träffades under två soliga och härliga dagar i maj.

Ett riktigt jubileumsår – Handarbetets Vänner 150 år i textilens tjänst

Tisdag den 9 april

 Vi lyssnade till Kerstin Wickman som är journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria. Kerstin tog oss med på en resa genom handarbetets historia och kända konstnärer som satt avtryck i det offentliga rummet.

Handarbetets Vänner grundades 1874 i Stockholm av Sophie Adlersparre. Föreningen syfte var att främja den svenska textila slöjden och ett led i att ge kvinnorna en möjlighet till egen försörjning. Sophie Adlersparre var en sann entreprenör och frontfigur inom svensk kvinnorörelse.

Konsten på Nya Karolinska Sjukhuset

Tisdag 12 mars

Vi gick på konstvandring bland skulpturer, väggmålningar, ljusinstallationer och tittskåp. Utsmyckningen av Nya Karolinska sjukhuset är den största konstsatsningen för en enskild offentlig plats någonsin i Sverige. Över 50 konstnärer har involverats för att gestalta olika miljöer. 

Kickoff för Jubileumsåret 2024 på Svenskt Tenn

Torsdag den 8 februari

Vännerna välkomnades till en kväll i butiken på Strandvägen. Vi fick se utställningen ”Rummets Klarhet” samt höra mer om utställningen och hundraårsjubileet.

Coco, Elsa och Diana Tre designers – tre temperament- tre avtryck

Tisdag 23 januari

Vi fick höra Malin Sveholm berätta om dessa tre kända designers och deras ikoniska skapelser och hur de beslutsamt steg för steg byggde upp sina egna livsverk. Malin Sveholm är antikexpert med lång erfarenhet från auktioner såväl i Sverige som i England.

Per Ahldén från intendent och curator och tillika ansvarig för Svenskt Tenns historia och samlingar står i en lokal med föremål från Svenskt Tenn

Svenskt Tenn 100 år – en formgivningsvärld som håller

28 november, 2023

Vi fick besök av Per Ahldén, intendent och curator och tillika ansvarig för Svenskt Tenns historia och samlingar. Per gav oss en inblick i Svenskt Tenns historia och vi fick höra om Estrid Ericsons spännande samarbeten med några av tidens skickligaste formgivare och hantverkare.

bord uppdukat med Svenskt Tenns julkollektion

Julmingel på Svenskt Tenn

23 november, 2023

Vännerna fick en exklusiv kväll i Julens tecken. Inbjudna av Svenskt Tenn fick vi en presentation av årets julutställning med inspirerad av sagor från förr. Kollektionen har tagits fram i samarbete med illustratören och formgivaren Maja Sten. Läs mer i bloggen.

Konstnärsbarens fasad

Årsmöte och Jenny von Platen

3 oktober , 2023

I samband med föreningens årsmöte fick vi glädjen att än en gång hälsa välkommen till Jenny von Platen som berättade om konsthantverkaren, keramikern och formgivaren Signe Persson-Melin.

Exteriör vid Stockholms Stadshus

Stockholms Stadshus

4 & 5 september, 2023

I början av september besökte vi Stockholms Stadshus. Genom vår kunniga guide fick vi en givande visning av denna mångsidiga och imponerande byggnad. Det blev stor uppslutning bland Vännerna och dubbla visningar 4 och 5 september.


Aktiviteter under verksamhetsåret 2022/2023

2023 06 03 fick vi förmånen att besöka Tolvekarna – Estrids älskade fritidshus på Tyresö. Huset ägs idag av Gun Jacobson, en av våra medlemmar, och huset och inredningen är enastående bevarat och vårdat med stor kärlek av Gun och hennes familj. 

2023 05 10 reste vi till Dalarna och besökte både Insjöns Väveri och Axel Munthes Hildasholm. I väveriet visade Ebba Kleberg von Sydow oss generöst omkring och berättade om företaget och dess kulturskatt. Alla var på strålande humör och Dalarna visade oss sin bästa sida.

2023 03 21 träffades vi återigen i en fullsatt lokal i Konstnärshuset. Vi fick nöjet att lyssna till bröderna Harald Hamrell och Leif Lyttkens som delade med sig av sina minnen och berättelser om sin mormor, skulptören och formgivaren Anna Petrus.

2023 02 21 fick vi en inblick i Christos magiska värld då vi fick möta fotografen Wolfgang Volz som följt och dokumenterat Christo genom många år. Han berättade bland annat om tillkomsten av sina fantastiska bilder i samband med inpackningen av Pont Neuf, Triumfbågen i Paris, och Berlins riksdagshus.

2023 01 17 samlades vännerna på Millesgården för en givande visning av utställningen Glasstress -Venetiansk glas idag. Vår kunniga guide gav oss en värdefull inblick i glasets olika tekniker och konstnärernas skapande och tankar kring deras verk.

2022 11 15 hade vi glädjen en att få höra en av vår tids främsta fotografer, Bruno Ehrs, berätta om den gåtfulle och mångsidige konstfotografen Henry B Goodwin, hans tid och  betydelse för utvecklingen av konstfotografier i Sverige. Han stimulerade fotografins ställning som fullvärdig konstform som ingen tidigare gjort.

2022 10 11 Årsmöte och ett mycket intressant föredrag av Thommy Bindefeld om Svenskt Tenn av idag och samarbetet med såväl samtida formgivare som med hantverkare som arbetat med Svenskt Tenn sedan flera generationer tillbaka, dvs redan från Estrid Ericsons tid. Vi fick också inblickar i tankarna bakom Svenskt Tenns unika utställningar.

2022 09 07 fick vi uppleva en fantastisk kväll med textilkonstnären Annika Ekdahl som berättade om hur hon inspirerats till sin bildvärld genom många resor, museibesök och studier av gamla gobelänger. Mycket inspirerande.