Villa Sundahl
Det blev två inspirerande och mycket givande kvällar för Vännerna när vi besökte Svante Öquist och Niclas Steve, som så generöst öppnade sitt privata hem och trädgård för oss.
Huset är ritat och uppförd 1955 av Professor Eskil Sundahl och trädgården skapat av landskapsarkitekten Walter Bauer.
Samspelet mellan trädgårdens olika rum och husets arkitektur är så mästerligt utformad.
Allt med hög kvalitet och skapad för att passa in i naturen på denna svårtillgängliga bergsknalle.
Den Blomstertid nu kommer…
Träd i Blom heter ett nytt Josef Frank tyg från 1930-talet som aldrig tidigare har varit i tryck.
Tyget och den nya imponerande Vas Pomona, formgiven av Carina Seth Andersson presenteras nu på Sommarutställningen på Svenskt Tenn.
Det nya vackra Josef Frank skåp med blomsterplanscher drar också till sig blicken i utställningen.
”I love Hjo”
Härliga dagar i Hjo! Vi var cirka 35 vänner, varav 14 från Hjo, som träffades under två dagar i maj.
Antikmässans hyllningsutställning
Svenskt Tenn 100 År
Den stora och fina utställningen om Svenskt Tenns historia har skapats av Jenny von Platen, Modern Form, med äldre unika föremål inlånade från många samlare och antikhandlare.
Utställningen är spatiös, ca. 300kvm som består av olika rum och miljöer, fina montrar för exponering av unika föremål samt skärmar med informativa texter om Estrid Ericson och Josef Frank.
Se Svenskt Tenn på fasaden
Åh – vilken härlig start på jubileumsåret! 100-åringen firas på många sätt.
Ni som bor i Stockholm har möjlighet att se Svenskt Tenn och Josef Franks ”Stockholm” på en fasad.
Gå Grev Turegatan förbi Humlegårdsgatan, upp mot Linnégatan och på höger sidan ser ni detta på fasaden.
God Jul och Gott Nytt År
Snart är det jul. Tack för i år kära medlemmar! Vi i styrelsen ser tillbaka på ett fint och händelserikt år. Vi gläds åt att ni med stort intresse deltagit i våra anordnande aktiviteter.
Under hösten har vi besökt Stockholms Stadshus, lyssnat till Jenny von Platen som berättade om Signe Persson-Melin, känt en första julstämning på Svenskt Tenn samt fått en fördjupning av Per Ahldén som berättade om Estrid och Josef Franks fruktbara samarbete. Föreningen har också sjösatt en ny hemsida som vi ser som en av de viktigaste kanalerna för vår information till er.
2024 är ett spännande år på flera sätt. Det är 15 år sedan föreningen startade och 100 år sedan Estrid Ericson startade sitt företag Svenskt Tenn. Planeringen för nästa år är i full gång. Redan nu kan vi berätta följande;
- 23 januari 2024 kommer Malin Sveholm att berätta om tre kvinnliga modeskapare som betytt mycket för kvinnligheten, Coco Chanel, Elsa Schiaparelli och Diane von Fürstenberg.
- 8 februari skålar vi in jubileumsåret på Svenskt Tenn
- mars pågår planering för
- 9 april får vi besök av Kerstin Wickman som berättar om Handarbetets Vänner 150 år
- maj kommer vi att besöka Hjo
En riktigt skön och härlig jul önskar styrelsen
Barbro, Maria, Gunilla, Annica, Pia och Dorrit
Julmingel på Svenskt Tenn. Vännerna fick en exklusiv kväll i Julens tecken.
Julens goda ting är årets tema för julen, med en lockande ny kollektion med inspiration från förr, skapat av formgivaren Maja Sten.
Söta pepparkaksfigurer i mässing och läckra glaskulor med inspiration från polkagrisar.
Den barrfria granen skapad av Svenskt Tenns eget tryckta linne i flera gröna nyanser och pyntat med glaskulor i rött och grönt.
Miljöerna är ombonade och signalerar tradition, värme och trygghet.
Nya mässingkrukan “KRISTYR” finns i flera storlekar. Den passar så bra för julens blommor.
Stämnings skapande skyltfönster dekorerat med vit kristyr av Maja Sten.
Vi var många som njöt av Svenskt Tenns generösa välkomnande med “Bubbel” och vi lät oss inspireras av de fina miljöerna.
Färgkanon och Inspiration
Ett besök på Millesgården i novembermörkret ger en härlig kick.
Utställningen KAFFE FASSET – The Power of Pattern omsluter besökaren med ett överflöd av färger, mönster och texturer.
De textila verken kommer från konstnärer från hela världen, handplockat av Fasett själv och visar vidden av hans inflytande.
Den kreativa processen löper som en röd tråd genom utställningen och bjuder på en visuell upplevelse.
Stockholms Stadshus – en hundraårig juvel
Med anledning av Stockholms Stadshus 100-års jubileum, besökte Estrid Ericsons Vänner detta enastående allkonstverk, skapat av Arkitekt Ragnar Östberg.
Genom vår kunniga guide fick vi en givande visning av denna mångsidiga och imponerande byggnad. Det blev stor uppslutning bland Vännerna och dubbla visningar 4 och 5 september.
Många av tidens skickliga konstnärer, formgivare och hantverkare var med och utformade inredningen i huset.
Möblerna ritades av Carl Malmsten och hela den textila inredningen skapades av textilkonstnären Maja Sjöström. Den röda färgen är genomgående i både mattor gardiner och stolklädsel.
Gyllene salen med väggutsmyckning i guldmosaik (18milj.) utförda efter skisser av konstnären Einar Forseth.
Rummets centralmotiv är en praktfull framställning av Mälardrottningen, symbolen för Stockholm.
Lästips
I samband med vår resa till Dalarna i maj gjordes ett reportage om Ebba Kleberg von Sydow och Insjöns Väveri.
Rubriken är Väv av gammalt och nytt. Hantverkstradition möter kvinnligt entreprenörskap i Dalarna och reportaget finns att läsa i EDIT – ett magasin från Volvo Cars.
Extra trevligt är att vi i Estrid Ericsons Vänner omnämns och finns med i reportaget! Läs här:
Än en gång fick vi förmånen att besöka Estrids älskade fritidshus TOLVEKARNA på Tyresö.
Det är en ynnest att få lyssna till Guns berättelser om familjens historia kring huset och platsen.
Generöst visades vi omkring i huset som den stora familjen har bott i under många år, och har vårdat med stor kärlek och omsorg.
Allt är bevarat – dagböcker och tidskrifter, möbler och textilier från Estrids och kapten Sigfrids tid.
Den fasta inredningen är ritat av Josef Frank och vi får överallt en fin inblick i Estrids inredningsfilosofi med många detaljer som vitriner med snäckor, väggar tapetserade med kartor, och välfyllda bokhyllor.
RESAN TILL DALARNA
I strålande sol, tidig morgon 10 maj åkte vi, med vår egen bekväma buss mot Dalarna.
Kaffe och goda smörgåsar bjöds vi på under bussresan, medan vi njöt av landskapet som badade i sol och den första skira grönskan.
Insjöns Väveri ägs sedan ett och ett havt år av Johan Kleberg och Ebba Kleberg von Sydow.
Insjöns Väveri är ett levande kulturarv, med dukar, servetter och handdukar som vävs
i gamla hantverksmönster med lång tradition och med hög kvalitet.
Med sina mångsidiga kunskaper, stor entusiasm, och modern marknadsföring kommer Ebba och Johan att bevara och utveckla en svensk kulturskatt.
Vi togs emot av Ebba som generöst visade omkring och berättade om företaget och hur de hittade denna kulturskatt.
Vi fortsatte vår resa vidare till Hildasholm , Axel Munthes och Hilda Pennington Mellor Munthes sommarhem strax utanför Leksand.
Byggnaden känns lite främmande stramt och symmetriskt, med sin vitputsade fasad och svart tegeltak.
Man sökte sig i 1900-talets början tillbaka till det genuina och till bilden av Dalarna som svenskt ideal.
Många konstnärer som Carl och Karin Larsson, Emma och Anders Zorn, Otilia Adelborg, Karlfeldt med flera, sökte sig till Dalarna.
Hemmet inreddes i en blandning av engelsk och svensk stil, med bland annat, utsökta Sheraton möbler från England, svenska stolar och familj porträtt, Familjen var konstnärlig och skapade en ombonad och personlig miljö med blommiga tyger och många detaljer.
Hildasholm byggdes 1910 under inflytande av den engelska Arts and Craft rörelse.
ETT TIPS TILL UTFLYKT …. OCH INTRESSANT UTSTÄLLNING I NYKÖPING
Produktionen vid NK:s verkstäder i Nyköping är en viktig del av svensk designhistoria. 1904 – Bara två år efter NK:s etablering, grundas NK:s verkstäder i Nyköping. Vid verkstäderna tillverkas möbler och inredningar som kommer att bli tongivande inom svensk designhistoria.
1920-talets NK-möbler präglas av elegans och exklusivitet. Framstående formgivare knyts till företaget och prestigefyllda inredningsuppdrag avlöser varandra. Från fabriken i Nyköping, fraktas inredning till exempelvis Stadshuset, Konserthuset och Stadsbiblioteket i Stockholm.
Utställning på Sörmlands Museum
Bakom det tidiga 1900-talets praktpjäser i exklusiva material, står skickliga hantverkare och framstående formgivare som Gunnar Asplund, Ferdinand Boberg, Axel Einar Hjort, med flera.
NK påverkas naturligtvis av tidens strömningar och under 1940-talet börjar företaget med mer maskinell serieproduktion. Med serien TRIVA introduceras möbler levererade i platta paket för första gången i Sverige och på NK-Bo presenteras de i inspirerande miljöer.
Fabriken läggs ner 1973.
Stockholm Design Week
Utställningen FOLKFORM – PLEATED FOR FRANK på Svenskt Tenn pågår 7 februari – 21 maj 2023.
Det kryllar av evenemang och branschfolk i Stockholm i samband med Svenska Möbelmässan 7-12 februari. Svenskt Tenn bidrar i år med en fin ny kollektion lampor och plisserade skärmar. Designbyrån FOLKFORM har skapat en belysningskollektion, speciellt för Svenskt Tenn, med hantverksmässiga plisseringstekniker som tolkar Josef Franks klassiska mönstervärld.
I det nordiska vintermörkret är vi extra beroende av trivsam och varm belysning i hemmet. Rätt belysning i inredning är avgörande för helheten, och en bra ny lampa kan på ett fint sätt, lyfta och förnya en befintlig miljö.
GLASSTRESS PÅ MILLESGÅRDEN
Vännerna trotsade snö och slask och samlades på Millesgården till en givande visning av utställningen Glasstress -Venetiansk glas idag.
Vår kunniga guide gav oss en värdefull inblick i glasets olika tekniker och konstnärernas skapande och tankar kring deras verk.
Studio Berengo på Murano har blåst liv i det venetianska konstglaset genom att skapa samarbeten med skickliga glasblåsare, hantverkare och olika konstnärer från hela världen.
Alla konstnärer får samma förutsättningar med det gemensamma materialet glas att skildra vitt skilda spörsmål om miljö- och klimatfrågor, rasism och jämställdhet.
22 november 2022
SVENSKT TENN VÄXER
Efter en större ombyggnad har nu Butiken på Strandvägen utvidgats med en ny inspirerande och vacker Lampavdelning och även ett efterlängtat Café.
Genom att ha öppnat upp mot den tidigare grannen, Carl Malmstensbutiken, har butiksytan utvidgats betydligt. CM har flyttat till nya lokaler på Humlegårdsgatan.
Lampavdelningen är inredd i Estrid Ericsons anda med Floraplanscher på väggen och Svenskt Tenngröna hyllor och skåp som på ett överskådligt sätt visar bredden av mönster och färger på lampskärmar och lampmodeller.
Estrid använde ofta speglar i sina inredningar och här använder man Spegelväggar som förstorar och ger rymd i de många små rummen.
Kartor som dekorativa inslag i inredningen, var något som både Estrid och Josef Frank använde. Det monokroma passar så bra ihop med Franks färgrika mönster.
Julshoppen har öppnat med tema Atlantis, den från grekisk mytologi, lyckliga och vackra stad som sjönk i havet. Luke Edward Hall har i samarbete med Svenskt Tenn, bland annat, skapat handmålade glaskulor och havssymboler som sjöhästar, fiskar och snäckor.