Aktiviteter

Logotype för föreningen Estrid Ericsons vänner föreställande en stiliserad brosch

Tisdag den 22 oktober 2024, kl. 18.00

Välkommen till årsmöte med efterföljande föreläsning av Cilla Robach

Efter årsmötet, som normalt brukar ta kort tid i anspråk, har vi glädjen att hälsa välkommen till Cilla Robachsom berättar om Swedish Grace, Svenskt Tenn och Estrid Ericson.

När Estrid Ericson 1924 startade Svenskt Tenn var hon både en unik entreprenör och ett exempel på den plats som kvinnor kunde ta, efter införandet av allmän rösträtt 1921. Med Estrid Ericsons konstnärligt säkra öga och starka kvalitetskänsla blev butiken snart en central plats i Stockholm.

Men hur såg samhället ut? Vilken verklighet måste Estrid förhålla sig till? Hur kunde hon skapa ett så starkt varumärke att det fortfarande har betydelse i den samtida designutvecklingen?

Cilla Robach är docent i konstvetenskap och sedan 1998 verksam vid Nationalmuseum. 2022 gjorde hon den uppmärksammade utställningen Swedish Grace på Nationalmuseet – konst och design i 1920-talets Sverige.

Årsmöte

Dagordning och verksamhetsberättelse finns här. Årsmötet beräknas ta ca 30 minuter.

Valberedningens förslag och den ekonomiska redovisningen kommer att presenteras och finnas tillgängliga vid mötet.

Motioner

Välkommen att inkomma med motioner till årsmötet. För att dessa ska kunna behandlas av styrelsen till årsmötet måste de vara föreningen tillhanda senast den 7 oktober på mail till estridericsonsvanner@gmail.com eller med post till Estrid Ericsons Vänner, c/o Pia Bruun, Norra Parkpromenaden 39 lgh 1203, 183 74 Täby

Plats: Konstnärshuset, Smålandsgatan 7, Stockholm. 

OBS! Ingång genom stora porten, inte restaurangen. För den som har svårt för trappor finns en hiss från gatan till entréplanet och sedan därifrån till möteslokalen. Hisskod 1391. Garderob finns i entréplanet.

Tid: tisdagen den 22 oktober 2024, kl. 18.00

Kostnad: 130 kronor

Efter att du fått bekräftelse från oss om att du fått plats, betalar du omgående in avgiften för att säkra din plats. Detta görs till föreningens plusgirokonto 52 95 98-5. Vänligen ange tydligt namn på vem inbetalningen avser.  


Save the Date


Genomförda aktiviteter

Jubileumsfest

24 september

Estrid Ericsons Vänner firade 15 år som förening och förstås också Svenskt Tenn 100 år. Det blev en glad och festlig kväll när Vännerna samlades och njöt av bubbel och middag på Konstnärshuset. Anita du Rietz höll ett Jubileumstal och kvällens överraskning var Knut Knutsson som kåserade kring Estrid Ericson. Vännen och Pianisten Johan Westre underhöll oss och briljerade med Chopin.

Svenskt Tenn: A Philosophy of Home

1 oktober

Under 2 fullsatta guidade turer fick vi ta del av den fantastiska jubileumsutställningen på Liljevalchs.

Besök i Villa Sundahl och
dess trädgård

1 och 2 september

Det blev två inspirerande och mycket givande kvällar för Vännerna när vi besökte Svante Öquist och Niclas Steve, som så generöst öppnade sitt privata hem och trädgård för oss.

Huset är ritat och uppförd 1955 av Professor Eskil Sundahl och trädgården skapat av landskapsarkitekten Walter Bauer.

100 års jubileet i HJO

15-16 maj

Två år sedan vännerna träffades i Hjo senast. Den här gången fick vi bland annat besöka Kulturkvarterets designutställningar, gå på stadsvandring med Estrid Ericson tema, besöka Humstorp Metall och Skövde Kulturhus.

Vi var cirka 35 vänner, varav 14 från Hjo, som träffades under två soliga och härliga dagar i maj.

Ett riktigt jubileumsår – Handarbetets Vänner 150 år i textilens tjänst

Tisdag den 9 april

 Vi lyssnade till Kerstin Wickman som är journalist, författare och professor i design- och konsthantverkshistoria. Kerstin tog oss med på en resa genom handarbetets historia och kända konstnärer som satt avtryck i det offentliga rummet.

Handarbetets Vänner grundades 1874 i Stockholm av Sophie Adlersparre. Föreningen syfte var att främja den svenska textila slöjden och ett led i att ge kvinnorna en möjlighet till egen försörjning. Sophie Adlersparre var en sann entreprenör och frontfigur inom svensk kvinnorörelse.

Konsten på Nya Karolinska Sjukhuset

Tisdag 12 mars

Vi gick på konstvandring bland skulpturer, väggmålningar, ljusinstallationer och tittskåp. Utsmyckningen av Nya Karolinska sjukhuset är den största konstsatsningen för en enskild offentlig plats någonsin i Sverige. Över 50 konstnärer har involverats för att gestalta olika miljöer. 

Kickoff för Jubileumsåret 2024 på Svenskt Tenn

Torsdag den 8 februari

Vännerna välkomnades till en kväll i butiken på Strandvägen. Vi fick se utställningen ”Rummets Klarhet” samt höra mer om utställningen och hundraårsjubileet.

Coco, Elsa och Diana Tre designers – tre temperament- tre avtryck

Tisdag 23 januari

Vi fick höra Malin Sveholm berätta om dessa tre kända designers och deras ikoniska skapelser och hur de beslutsamt steg för steg byggde upp sina egna livsverk. Malin Sveholm är antikexpert med lång erfarenhet från auktioner såväl i Sverige som i England.

Per Ahldén från intendent och curator och tillika ansvarig för Svenskt Tenns historia och samlingar står i en lokal med föremål från Svenskt Tenn

Svenskt Tenn 100 år – en formgivningsvärld som håller

28 november, 2023

Vi fick besök av Per Ahldén, intendent och curator och tillika ansvarig för Svenskt Tenns historia och samlingar. Per gav oss en inblick i Svenskt Tenns historia och vi fick höra om Estrid Ericsons spännande samarbeten med några av tidens skickligaste formgivare och hantverkare.

bord uppdukat med Svenskt Tenns julkollektion

Julmingel på Svenskt Tenn

23 november, 2023

Vännerna fick en exklusiv kväll i Julens tecken. Inbjudna av Svenskt Tenn fick vi en presentation av årets julutställning med inspirerad av sagor från förr. Kollektionen har tagits fram i samarbete med illustratören och formgivaren Maja Sten. Läs mer i bloggen.

Konstnärsbarens fasad

Årsmöte och Jenny von Platen

3 oktober , 2023

I samband med föreningens årsmöte fick vi glädjen att än en gång hälsa välkommen till Jenny von Platen som berättade om konsthantverkaren, keramikern och formgivaren Signe Persson-Melin.

Exteriör vid Stockholms Stadshus

Stockholms Stadshus

4 & 5 september, 2023

I början av september besökte vi Stockholms Stadshus. Genom vår kunniga guide fick vi en givande visning av denna mångsidiga och imponerande byggnad. Det blev stor uppslutning bland Vännerna och dubbla visningar 4 och 5 september.


Aktiviteter under verksamhetsåret 2022/2023

2023 06 03 fick vi förmånen att besöka Tolvekarna – Estrids älskade fritidshus på Tyresö. Huset ägs idag av Gun Jacobson, en av våra medlemmar, och huset och inredningen är enastående bevarat och vårdat med stor kärlek av Gun och hennes familj. 

2023 05 10 reste vi till Dalarna och besökte både Insjöns Väveri och Axel Munthes Hildasholm. I väveriet visade Ebba Kleberg von Sydow oss generöst omkring och berättade om företaget och dess kulturskatt. Alla var på strålande humör och Dalarna visade oss sin bästa sida.

2023 03 21 träffades vi återigen i en fullsatt lokal i Konstnärshuset. Vi fick nöjet att lyssna till bröderna Harald Hamrell och Leif Lyttkens som delade med sig av sina minnen och berättelser om sin mormor, skulptören och formgivaren Anna Petrus.

2023 02 21 fick vi en inblick i Christos magiska värld då vi fick möta fotografen Wolfgang Volz som följt och dokumenterat Christo genom många år. Han berättade bland annat om tillkomsten av sina fantastiska bilder i samband med inpackningen av Pont Neuf, Triumfbågen i Paris, och Berlins riksdagshus.

2023 01 17 samlades vännerna på Millesgården för en givande visning av utställningen Glasstress -Venetiansk glas idag. Vår kunniga guide gav oss en värdefull inblick i glasets olika tekniker och konstnärernas skapande och tankar kring deras verk.

2022 11 15 hade vi glädjen en att få höra en av vår tids främsta fotografer, Bruno Ehrs, berätta om den gåtfulle och mångsidige konstfotografen Henry B Goodwin, hans tid och  betydelse för utvecklingen av konstfotografier i Sverige. Han stimulerade fotografins ställning som fullvärdig konstform som ingen tidigare gjort.

2022 10 11 Årsmöte och ett mycket intressant föredrag av Thommy Bindefeld om Svenskt Tenn av idag och samarbetet med såväl samtida formgivare som med hantverkare som arbetat med Svenskt Tenn sedan flera generationer tillbaka, dvs redan från Estrid Ericsons tid. Vi fick också inblickar i tankarna bakom Svenskt Tenns unika utställningar.

2022 09 07 fick vi uppleva en fantastisk kväll med textilkonstnären Annika Ekdahl som berättade om hur hon inspirerats till sin bildvärld genom många resor, museibesök och studier av gamla gobelänger. Mycket inspirerande.