Aktiviteter under tidigare verksamhetsår

Logotype för föreningen Estrid Ericsons vänner föreställande en stiliserad brosch

2022 05 17-18 var vi 35 vänner som hade två minnesvärda dagar i Hjo. Vi hade ett fantastiskt program som inleddes med ett besök i Hjo´s ”gamla” stadshus och en guidad stadsvandring. Därefter ett intressant besök i den nya grundskolan Estrid Ericsonskolan. Vilken design och inredning – så imponerande! Monica Lindner tog emot oss i sin vackra trädgård för mingel och drink före maten, som intogs på Restaurang Känsla. Stort tack till Monica som också visade upp sitt vackra hem för oss – en av dagens höjdpunkter.  Påföljande dag besökte vi Lotta Lundquist som väver textilier, bla rosengång samt Christina Lindberg som arbetar med skulptur och keramik och har sin ateljé i en av de gamla trävillorna. Dagen avslutades med att Per-Göran Ylander visade oss och berättade om den nya utställningen Estrid Ericson och Firma Svenskt Tenn i Kulturkvarteret Pedagogien.

2022 04 06 var vi på Nationalmuseum och såg utställningen Swedish Grace. Intresset var så stort att vi delade upp oss i två grupper för den guidade visningen.  Mycket duktiga och inspirerande guider som tog oss igenom utställningen och historien.

2022 02 25 hade vi en härlig dag i Gustavsberg med museibesök, lunch och lite shopping. På Porslinsmuseet såg vi utställningen ”Karin Björquist – en tanke tar form”. Kerstin Wickman gav oss en inspirerande introduktion till Karins värld och  guidade oss genom utställningen.

2022 01 26 – Inställt på grund av pandemirestriktioner. Vi skulle ha träffat Annika Ekdahl och fått ta del av den fantastiska värld som beskrivs i hennes färgstarka och detaljrika bildvävar.

2021 11 22  fick vi lyssna till Hélene Gullbergs inspirerande berättelse om tillkomsten av hennes bok – 1700-hundratalsdramat ”Den konserverade änkan”. Ett möte mellan fiction och verklighet med en stor portion såväl samhälls- som möbelhistoria samt en fantastisk exposé över Georg Haupts mästerskap.

2021 10 27 + 28 var vi på ett mycket uppskattat besök hos Klong där vi fick träffa Eva Hjertberg som grundat företaget och den duktiga designern Eva Schildt som gjort många av föremålen. De båda Evorna berättade mycket inspirerande om sitt samarbete och om de kreativa idéer som ligger bakom några av produkternas tillkomst. Dessutom fick vi tillfälle att handla med oss av ”härligheterna”.

2021 10 18 Årsmöte och ett mycket intressant föredrag om kvinnors entreprenörskap ur ett tusenårigt perspektiv. Anita Du Rietz, föreningens fd ordförande som också forskar i kvinnligt entreprenörskap, guidade oss igenom historien och lyfte fram många intressanta och duktiga kvinnor.

Med anledning av coronapandemin avbokades de planerade besöken på Artipelag den 26 mars 2020, och Klong, 12 mars 2020. Eva Hjertberg på Klong har lovat att ta emot oss så snart vi bara kan och vill igen. Detsamma gäller för Artipelag. Även träffen med Annika Ekdahl den 26 april 2020 ställdes in. Det känns väldigt tråkigt att inte kunna genomföra det, som vi tycker, mycket starka och intressanta program vi har planerat för våren. Men samtidigt måste vi vara omtänksamma om varandra i dessa tider.

2020 01 27 fick vi träffa arkitekten Mikael Bergquist och höra honom berätta så inspirerande och initierat om de arkitektoniska strömningarna i Europa i början av 1900-talet, Josef Franks tid och gärning i Wien samt inte minst Falsterbovillorna.  

2019 11 20 följde vi upp Jennys föredrag med en  guidad visning av den fantastiska utställningen ”Se på mattorna – det är jag” i Rikssalen på Slottet.

2019 10 21 hörde vi Jenny von Platen berätta om Märta Måås-Fjetterströms fantastiska värld och njuta av bilder på hennes vackra mattor. Vilken inspirationskälla hon varit för efterföljande textilkonstnärer! Nu vill vi se dem live på Slottet.

2019 09 30 Årsmöte och en fantastisk kväll med Ingegerd Råman som visade upp sina alster och berättade så inspirerat om sin verksamhet och formgivarfilosofi.

2019 08 27 var vi på Artipelag och såg Fornasetti – utställningen Inside Out Outside In. Vi fick en mycket inspirerande guidad visning av Artipelags VD och utställningens curator Bo Nilsson och i helhet en mycket minnesvärd dag.

2019 05 20-21 firade vi föreningens 10-årsjubileum i Hjo med ett späckat program där ett fyrtiotal vänner och deras gäster deltog. Festligheterna inleddes med att Anita Du Rietz höll ett uppskattat föredrag om Estrid som också var öppet för allmänheten – ca 60 Hjo-bor kom. Det interna programmet fortsatte med Estrid Ericson-utställningen, en guidad stadsvandring, samt besök och mingel på galleriet SignD. Dagen avslutades med en gemensam jubileumsmiddag på restaurang Känsla. Följande dag besökte vi Ysteriet på Almnäs Bruk, Vättern Sparris, familjeföretaget Humstorps Metall, som gör de fina tennföremålen och vissa ljusstakar för Svenskt Tenn och slutligen damastvävaren i Äskekärr.

2019 04 09 var vi hos Kersti Sandin och Lars Bülow på Möbeldesignmuseum och firade föreningens 10-års jubileum med intressanta föredrag, bubbel, mingel, snittar och trevlig samvaro tillsammans med många av föreningens medlemmar och medföljande gäster.

2019 03 11 fick vi träffa Cia Attling och Marie Wallenberg Olsson, två framgångsrika entreprenörer, som grundat företaget Vandra Rugs och utvecklat det till en av de främsta tillverkarna av moderna hantverksmässigt tillverkade mattor. De har ett långt samarbete med Svenskt Tenn och väver bland annat de klassiska rutiga mattorna men också flera nya mattor formgivna av Lars Nilsson.

2019 02 21  Var vi inbjudna till Svenskt Tenn för en specialvisning av utställningen Hermitage. Där fick vi också träffa glaskonstnären själv, Luca Nichetto, som gjort fantastiska lampor för glasbruket Muretti på Murano.

2019 02 07  Var vi på  nyöppnade Nationalmuseum för en guidad visning av design och konsthantverk. Vi fick också se de nya fina Beijerrummen. Besöket avslutades med en gemensam lunch för de som så önskade.

2018 11 28  Var vi inbjudna till Jacksons galleri på Sibyllegatan i Stockholm med mingel och förhandsvisning av utställningen ”Jul i Estrid Ericsons anda”.

2018 11 19  Berättade vår ordförande Anita Du Rietz,  med boken  ”Skönhet till vardags” som utgångspunkt, om skönhetsälskaren och entreprenören Estrid Ericsons väg till framgång genom olika innovativa satsningar

2018 10  08  Årsmöte  och en spännande afton med Marie Rehnberg som berättade om pionjären och industrikonstnären Anna Petrus och hennes fantastiska arbeten i 1920-talets formgivningshistoria.

 2018 09 18  Gemensamt besök på Millesgården med en guidad visning av Morrisutställningen med titeln William Morris, Mer än blommiga tapeter.

2018 06 09 genomfördes en mycket efterlängtad utflykt till Tolvekarna på Tyresö, där Gun Jacobson, som bor i Tolvekarna sen drygt trettio år, tog emot oss på ett charmant sätt. Gun visade oss runt, berättade om huset, platsen och Estrid och lät oss njuta av utsikten samtidigt som vi inmundigade kaffe och härliga tårtor från Picard. En underbar dag!

2018 05 30 – 06 02 gjorde vi en oförglömlig resa till Helsingfors för att titta på Svenskt Tenns samarbete och presentation av Estrid Ericson och Josef Frank på Didrichsens Konstmuseum, Hanaholmen och Stockmans. Vi hann också med mycket annat, som Designmuseet, Athenaeum, Esplanaden och Saluhallen.

2018-05-22 var vi på bokrelease med mingel på Svenskt Tenn, där Anita Du Rietz nya bok ”Skönhet till vardags, Estrid Ericson och Svenskt Tenn” presenterades.

2018-03-19 Jenny von Platen som driver företaget Modern Form i Malmö,  är en välkänd profil i SVT Antikmagasinet och medarbetare i tidningen Antik och Auktion  berättade om textila traditioner på temat ”Från Morris till Frank”.

2018-01-22 Bruno Ehrs, en av vår tid mest uppburna fotokonstnärer, berättade om hur det är att vara fotograf idag och om sin egen kreativa vandring genom ett stort antal separatutställningar och böcker.

2018-01-10 Gemensamt besök på Waldemarsudde med en guidad visning av konstnären Annika Ekdahls fantastiska bildvävar.

2017-11-20 Textilformgivaren Maria Åström berättade hur hon skapar finstämda mönster med växtmotiv.

2017-09-18  Årsmöte och föredrag av trendspanaren och inspiratören Lotta Ahlvar som berättade om ”Hantverkets återkomst”.

2017-09-07 Specialvisning på Svenskt Tenn av utställningen Vem är du? Presentation av Inredningsateljén och ett samtal mellan Emilie Gadmar (chef för Inredningsateljén) och Dorrit Englund (vår styrelseledamot) – allt under ledning av Svenskt Tenns VD Maria Veerasamy.

2017-04-18  Vi såg utställningen ”Against Design” om Josef Frank på ArkDes

2017-03-20  ”Inspirationer — förr och nu” med inredningsarkitekt SIR/MSA, formgivare och skribenten Anika Reuterswärd

2017-01-30 Venini och det fantastiska glaset från Venedig” med  intendent Marika Bogren.

2016-11-21 ”Hur klär man om Josef Frankmöbler?”. Tapetserarmästare Bernt Stenberg, tidigare anställd i Svenskt Tenns tapetserarverkstad samt huvudläraren vid Carl Malmsten Furniture Studies,  Sara Lindqvist berättade om hantverket.

2016-10-03 Årsmöte och föredrag av Ulrica von Schwerin Sievert och Rebecca Sievert  samtal kring boken ”Josef Frank – de okända akvarellerna” .

2016-09-17  Föredrag i Hjo av chefsintendenten vid Stockholms Auktionsverk Ulrika Ruding – ”Josef Franks möbler är lika populära idag…”

2016-06-08 Visning av utställningen ”Josef Frank- Mönster-Möbler- Måleri” av Karin Olsson på Millesgården.

 2016-05-31 Visning av utställningen ”Stig Lindberg 100 år” på Gustavsbergs Porslinsmuseum av intendent Marika Bogren.

2016-04-27 Konstnären Margareta Hennix visade sin utställning Bord duka dig! och berättade om sin mångfaldiga verksamhet inom glas och keramik på Östergötlands Museum i Linköping. Vi fick också en visning av konstprojektet Frälsarkransen i Linköpings Domkyrka med Margareta Hennix och biskop emeritus Martin Lönnebo .

2016-03-17–20 mars
  
genomfördes en resa till Wien med 17 medlemmar för att se den stora Josef Frank-utställningen på MAK. Vi besökte också andra Josef Frank-relaterade platser och andra intressanta Wienmuseer.

2016-02-22  ”Heminredningens mästarinna – Estrid Ericson. Hur Svenskt Tenn-stilen växte fram under ett halvsekel (1930-1980)”. Föredrag av fil dr Anita Du Rietz, föreningens ordförande .

2015-11-16  ”I hemtrevnadens tid”….Föredrag av Professor Johan Knutsson från Carl Malmsten Furnitures Studies (Linköpings Universitet) om Arts and Craftsrörelsen. Han har skrivit flera böcker om Arts- and Crafts-influenserna och i synnerhet om  Lars Israel Wahlmans betydelse för svensk formgivning. Efter föredraget berättade Professor Åke Axelsson om sina gärningar som möbelformgivare och inredningsarkitekt och ett  intressant samtal fördes mellan de två professorerna.

2015-10-05 ” Josef Franks alla möbler! är lika populära idag….” Föredrag av chefsintendent Ulrika Ryding, Stockholms Auktionsverk, om moderna antikviteter i allmänhet och Josef Franks möbler i synnerhet. Ulrika Ryding är medlem i EEV.  Föredraget hölls i anslutning till föreningens årsmöte.    

2015-08-08 Styrelsens besök i ett samlarhem med anknytning till Josef Frank.

2015-06-09   Sommarmingel på Svenskt Tenn. Intendent Per Ahldén visade Sommarutställningen i Strandvägsgalleriet. Per Ahldén berättade först om Josef Franks olika textilier och de resor, främst i fantasin, som låg bakom mönstren.

2015-05-25   Besök vid den utbildning som bedrivs vid Carl Malmsten Furniture Studies på Lidingö, en del av Linköpings Universitet. Här finns fyra olika utbildningar: möbeldesign, möbelsnickeri, möbeltapetsering och möbelkonservering.  Professor Johan Knutson, professor i möbelkultur  ledde besöket. Läs gärna mer på www.liu.se/malmsten.

2015-04-13 ”Blommande rum”. Föredrag av Gunnar Kaj, som berättade om hur man kan ge sina rum värme och liv med hjälp av blommor och blad. Se också föreningens blog på hemsidan, där en sammanfattning ligger.

2015-01-26 ”Svenskt Tenn och konsthantverket”. Professor em vid Konstfack Kerstin Wickman talade om ”handens betydelse för kvalitet och hur vi betraktar. Men hur tänker en hantverkare?”. Efter föredraget intervjuades fd VD för Svenskt Tenn, Ann Wall.

2014-11-19 Estrid Ericsons jubileumsår: Besök på Svenskt Tenn med presentation av Svenskt Tenns julutställning av intendent Per Ahldén och marknadschef Thommy Bindefeld. Glaskonstnär Ingegerd Råman berättade om sin nya glasserie ” Crystal Flora”.

2014-10-14 Estrid Ericsons jubileumsår: ”Tennkonstnären Estrid Ericson: Oberäknelig modernist styrd av sina estetiska preferenser”. Föredrag av Hedvig Hedqvist. Föredraget hölls i anslutning till föreningens årsmöte.

2014-09-17 Estrid Ericsons jubileumsår: ”Estrid Ericson, Svenskt Tenns grundare och stilikon”. Visning av utställningen om Estrid Ericson på Sven-Harrys museum. Värd museichef Elsebeth Welander-Berggren. Föredraget genomfördes i samband med föreningens årsmöte.

2014-08-15–16 Sommaraktivitet i Hjo med besök på Tenngjuteriet i Moholm, föredrag av intendent Per Ahldén, Svenskt Tenn, om Estrid Ericson och Svenskt Tenn samt av föreningens ordföranden, Anita Du Rietz, om Estrid Ericsons dukningar.

2014-05-10 Favorit i repris: Besök hos Gun Jacobson på Tolvekarna på Tyresö, Estrid Ericsons
s k ”sportstuga”.

2014-03-24 Jubileumsaktivitet med intendent Per Ahldén, Svenskt Tenn, som berättade om butikens grundare, Estrid Ericson.

2014-02-24 Besök i Malmstensbutiken, ”väggivägg”. Carl Malmstens barnbarn Jerk Malmsten berättade om sin farfar och hans verksamhet.

2014-01-22 Visning av Carl Malmstensutställningen på Waldemarsudde.

2013-12-12 Favorit i repris: Estrid Ericsons Vänner bjuds in igen till Svensk Hemslöjd för att julhandla.

2013-12-06  i serien om smycken: Cilla Robach, rektor för Beckmans Designhögskola och designern Sofia Björkman berättade om moderna smycken.

2013-10-25 I serien om smycken: Föreningens ordföranden, Anita Du Rietz, höll föredrag om ”Estrid Ericsons smyckeskonst”. En utställning av hennes smycken hade ordnats av Anita Du Rietz och Monica Lindner, styrelseledamot från Hjo.

2013-09-30 I serien om smycken: ”Sköna juveler, smycken från åtta sekler. Föredrag av konsthistorikern Elsebeth Welander- Berggren, Föredraget genomfördes i samband med föreningens årsmöte.

2013-08-29 Gemensamt besök på utställningen på Liljevalchs, ”Home Sweet Home, Möblerade berättelser”.

2013-05-24—25 Våraktivitet i Hjo med anledning av att år 2013 är ett jubileumsår för Hjo – 600 år som stad! Inom ramen för detta stadsjubileum ordnade Estrid Ericsons Vänner ett program med bl a besök på Tibros hantverkscentrum, visning av Svenskt Tenns utställning, föredrag av Anita Du Rietz och Monica Lindner om Estrid Ericsons smyckenrundvandring med flera aktiviteter.

2013-04-22 Föredrag av modejournalisten och designskribenten Lotta Lewenhaupt och inredningsstylisten Anette Mörner om “Att inreda med konst & design och med Svenskt Tenn”. De har skrivit en nyutkommen bok, ”Att leva med konst och design”.

2013-03-18 Föredrag av intendent Marika Bogren om ”Astrid Sampe, Vem var hon? ”Astrid Sampe (1909-2002) var tonsättande och nyskapande inom 1900-talets textila formgivning. Hon var från 1938 chef för NK:s Textilkammare och representerade Sverige på Världsutställningen i New York 1939. Astrid Sampe tillhörde samma tidsanda och krets som Estrid Ericson.

2012-12-10 Visning för Estrid Ericsons Vänner och gäster av utställningen ”GP & J Baker for Svenskt Tenn ”. Per Ahldén och Thommy Bindefeld vid Svenskt Tenn berättade om Estrid om Estrid Ericsons unika samarbete med det brittiska textilföretaget GP&J Baker.

2012-11-10 Visning av utställning på Gustavsbergs porslinsmuseum, ”Tyra Lundgren – Märkeskvinna”. Intendent Marika Bogren, en av utställningskommissarierna, visade utställningen exklusivt för Estrid Ericsons Vänner med gäster. Marika är intendent vid Nationalmuseum, doktorand och författare till boken ”Tyra Lundgren ” och också styrelseledamot i Estrid Ericsons Vänner.

2012-10-22 Föredrag av konstvetare Marie Rehnberg om ”Estrid Ericson och Höganäs Keramik”. Ett långvarigt samarbete, som blev betydelsefullt för båda parter och för utvecklingen av den goda bruksvaran från Höganäs. Marie Rehnberg har tidigare hållit föredrag om Anna Petrus för Estrid Ericsons Vänner.

2012-09-17 Ordinarie årsmöte. Föredrag av fil.dr Martin Gustavsson, ekonomhistoriker och kultursociolog om ”Det gäller att ha klass. Kundkretsen hos Svenskt Tenn och Carl Malmsten, 1935-1955”.

2012-09-06 Visning av ”Svensk Hemslöjd 100 år på Waldemarsudde. Visningen för Estrid Ericsons Vänner var anordnad av Annika Havas, Föreningen Svensk Hemslöjds ordförande och medlem i Estrid Ericsons Vänner.

2012-06-09 Favorit i repris – Besök på Estrid Ericsons ”sportstuga” på Tyresö, Tolvekarna. Visning och berättelse av Gun Jacobson, som bor i huset.

2012-05-18—19 Våraktivitet i Hjo med 1940-talsmiddag, inspirerad av Estrid Ericson, visning av film om Estrid Ericson, föredrag och stadsvandring.

2012-04-20 Föredrag av antikhandlare Leni Ehnbom, Leni Ehnbom Antikhandel och Jenny von Platen, von Platen Modern Form om ”Favoriter från Svenskt Tenn! (Och en och annan fallgrop)”.

2012-03-05 Föredrag av fil.dr Anita Du Rietz, ”Dukningarnas Drottning – om Estrid Ericsons bordskonst”. Anita Du Rietz är EEVs styrelseordförande.

2011-12-12 Mingel&Glögg på Svensk Hemslöjd, Norrlandsgatan 20 i Stockholm. Föredrag av Annika Havas, Föreningen Svensk Hemslöjds ordförande och medlem i Estrid Ericsons Vänner.

2011-11-25 Visning av Svenskt Tenns nyinvigda lokaler på Strandvägen 5 och föredrag om ”Tyra Lundgren, en märkeskvinna och Estrid Ericsons nära vän” av intendent Marika Bogren, Nationalmuseum och medlem i EEVs styrelse.

2011-09-16 Ordinarie föreningsstämma. Föredrag av intendent Micael ErntsellNationalmuseum, Design – Sigvard Bernadotte”. Estrid Ericsons inredde hans rum på slottet.

2011-05-16 Besök hos silversmeden Sebastian Schildt, som visade sina alster, verkstaden och arbetsmetoder.

2011-04-30 Visning av Bukowskis Moderna Auktion av Anette Granlund och Eva Seeman.

2011-04-11 Föredrag av Anette Granlund, expert på mattor och textilier, intendent på Bukowskis och expert i Antikrundan om ”Märta Måås-Fjetterström och efterföljarna i funktionalistisk anda som verkade i samma tid som Josef Frank”.

2011-03-25 i Hjo: Föredrag av Anita Du Rietz om ”Hur Estrid Ericson skapade Svenskt Tenn – Den goda smakens högborg”.

2011-01-20 Föredrag av Dorrit Englund om ”Svenskt Tenns inredningsfilosofi”.

2010-12-07 ”Mingel&Glögg” med Klässbols VD Dick Johansson i Atelje Rica, som innehas av vår medlem Rigmor Aldehag.

2010-09-30 Ordinarie föreningsstämma. Föredrag av Kristina Wängberg-Eriksson om ”Josef Frank, hans liv och verk”.

2010-06-05 Besök på Tolvekarna på begäran av nya och gamla medlemmar. Föredrag av Gun Jacobson.

2010-05-17 Ett antal medlemmar deltog vid invigningen av Josef Franks Torg, hörnet Rindögatan/Furusundsgatan i Stockholm.

2010-05-15 Besök på Säfstaholms SlottUtställning pga 100 års jubileet av bildandet av ”Föreningen Svenska konstnärinnor”, bl a Anna Petrus.

Anita Du Rietz har haft en artikel införd i Antikvärlden i maj 2010 om ”Svenskt Tenn – inte bara Josef Frank”.

2010-03-11 Föredrag av Marie Rehnberg ”Anna Petrus, skulptör och industrikonstnär”. Marie Rehnberg är författare av en bok om Anna Petrus.

2010-01-21 Styrelsen möter tidigare anställda vid Svenskt Tenn i syfte att få lära mer om Estrid Ericson.

2009-12-05 Visning av Liljevalchs utställning ”Märta flyger igen. 90 år med Märta Måås-Fjetterström.

2009-11-20 Studiebesök av styrelsen i samlarhem i syfte att lära mer om Anna Petrus och Estrid Ericson.

2009-11-19 Föredrag ”Så gjorde Estrid Ericson Svenskt Tenn till den goda smakens högborg”, av Anita Du Rietz, fil dr, ordförande i föreningen.

2009-08-28—29 Besök av medlemmarna i Hjo, Estrid Ericsons barndomsstad med bl a följande programpunkterBerättelse om hennes uppväxt och faderns hotell Royal (Bruno Wallander), träff med konstnären Yvonne Nimar som beskrev sitt monument över Estrid Ericson, besök vid Estrid Ericsons grav, rundvandring i Hjo med fd stadsarkitekten PG Ylander, möte med kommunledningen, besök i intressanta Estrid Ericson/Svenskt Tenn-hem, Hembydgdsmuseets utställning om Estrid Ericson, besök på Hammars tenngjuteri i Töreboda.

2009-05-18 Konstituerades den ideella föreningen Estrid Ericsons Vänner den 18 maj 2009 efter ett antal informella medlemsträffar utöver de ovan nämnda.

2009-03-16 Föredrag för blivande medlemmar på Nationalmuseet om Tyra Lundgren och hennes vänskap med Estrid Ericson, av Marika Bogren, anställd på NM och forskare om Tyra Lundgren.

2008-09-17 Föredrag och visning av Svenskt Tenn för blivande medlemmar, av marknadschef Per Ahldén.

2008-06-11 Besök för blivande medlemmar på Tolvekarna, Estrid Ericsons s k sportstuga på Tyresö.