Föreningens bakgrund och historia

Logotype för föreningen Estrid Ericsons vänner föreställande en stiliserad brosch
Anita Du Rietz, grundare av föreningen Estrid Ericsons vänner sitter i en soffa med en bok
Fotograf: Bruno Ehrs

Anitas intresse för vackra tidlösa föremål har funnits som en röd tråd genom livet. Intresset för Estrid Ericson blev bara större och större, efter köp av en Liljevalchs soffa var hon fast. Därifrån till en vänförening var steget inte långt. Estrid var en beundrad trendsetter under 57 år.

Föreningen fyller 15 år 2024 – Anita Du Rietz, initiativtagare och föreningens ordförande mellan åren 2009–2021 berättar historien om hur föreningen kom till

Anita, hur startade ditt intresse för Svenskt Tenn och Estrid Ericson?

– Min mormor drev möbelaffär och mamma presentbutik så intresset har alltid funnits i familjen. På Svenskt Tenn skapade Estrid— som ingen annan— stilsäkra inredningar, olika små miljöer och dukningar. Överallt hittade hon vackra, användbara föremål till en kundkrets som sällan blev besviken — bara inspirerad. Många attraherades av hennes tidlöshet, fri från modeväxlingar. Hon lyckades kombinera det lyxiga, eleganta med det mer sparsmakade nordiska och blev internationellt känd som företrädare för Swedish Modern.

Anita berättar vidare att när Estrid Ericson gick bort 1981 blev det en stor auktion och där såldes hennes egen stora Liljevalchs soffa klädd i Baker-kretongen Körsbär på vit botten. Lite senare hittade Anita just en sådan soffa på Pryltorget, hon budade hem den och klädde om den i samma tyg som Estrid, alltså Körsbär. Därmed var hon fast — och hon blev en samlare av alla möjliga saker som Estrid sålt i sin affär.

Kvinnor och kvinnors entreprenörskap ligger dig, Anita, vart om hjärtat. Berätta mer om det och din forskning.

– Min forskning har varit inriktad på entreprenörskap och kvinnors företagande i historien. Visst var Estrid Ericson exceptionell! Hennes företag var en viktig aktör under första delen av 1900-talet – den andra guldåldern för svenskt konsthantverk. Här finns paralleller och inspiration från den första guldåldern under 1700-talet.

Anitas intresse ökade och 2004 fick hon komma ned i Svenskt Tenns arkiv för att inte bara forska utan också göra en dukningsutställning i Estrids anda till 80-årsjubileet år 2004.

Men varför starta en förening som Estrid Ericsons Vänner?

-Tankarna började ganska snart ta form om att skapa en förening. Det finns så många herrklubbar. Varför skulle inte mina väninnor och andra kunna samlas i en förening? I den skulle man belysa den andra guldålderns heminredningar, konsthantverk och klädmode skapat av de kvinnor som då bidrog och de många andra aktiva idag.

År 2009 tog Anita Du Rietz således initiativet tillsammans med några väninnor att bilda den ideella föreningen Estrid Ericsons Vänner. Tanken med föreningen var att lyfta fram Estrid Ericsons betydelse och syftet formulerades i stadgarna:

  • Vänföreningen skulle bidra med att öka kunskapen om Estrid Ericson genom att anordna möten och andra aktiviteter kring olika teman med anknytning till Estrids liv och gärning.
  • Vänföreningen skulle även uppmärksamma konst, design och entreprenörskap som verkar i Estrid Ericsons anda och fotspår.

Anita berättar vidare att det är ovanligt med ett heminredningsföretag som firar 100 år eftersom inredningsstilar under hand blir omoderna och sedan moderna igen. Estrid Ericson ansåg att man inte ska bry sig om modet utan söka efter det som är trivsamt, bekvämt och med en egen personlighet och därför inte behöver bytas ut. Hon levde efter mottot: föremålen i ett hem ska vara välgjorda, användbara och vackra.

Anita, ditt intresse för Estrid har också resulterat i en fantastisk bok. Berätta!

-Vi visste inte så mycket om henne och hur hon skapade sin egen värld på Svenskt Tenn. Därför skrev jag boken ”Skönhet till vardags. Estrid Ericson och Svenskt Tenn”. Den kände fotografen Bruno Ehrs tog foton.

Snart får vi hoppas på att det kommer en ny bok signerad av Anita Du Rietz då fler heminredningar av Estrids hand har dokumenterats för en kommande bok.

Anita Du Rietz är fil.dr ekon.lic inom nationalekonomi. Hennes forskning är främst inriktad mot innovationer, entreprenörskap och företagandet i historien. Hon har skrivit boken ”Kvinnors entreprenörskap under 400 år”.