Verksamhetsberättelse för föreningen Estrid Ericsons Vänner år 2022/23

Logotype för föreningen Estrid Ericsons vänner föreställande en stiliserad brosch

Under året har föreningen haft följande förtroendevalda

Styrelse

 • Dorrit Englund, ordförande
 • Pia Bruun, kassör
 • Gun Sundlöf, sekreterare
 • Barbro Friberg, ledamot
 • Annica Gidlund Darin, ledamot
 • Maria Setzer, ledamot

Revisorer

 • Gull Axén, revisor
 • Gunilla Raaschou, revisorssuppleant

Valberedning

 • P G Ylander, ledamot
 • Marianne Neck, ledamot
 • Gunnel Mörkfors, ledamot
 • Lena Uhlin, ledamot

Styrelsen har under verksamhetsåret 2022/23 haft sex protokollförda möten.

Vi har fått ett stort nytillskott av medlemmar under året och även om några fallit ifrån så uppgår medlemsantalet nu till 244 personer.

Medlemsavgiften har varit oförändrad under ett flertal år och uppgår till 200 kronor.

Vi har genomfört totalt åtta aktiviteter under året. En resa till Dalarna, en utflykt till Tolvekarna, ett museibesök samt fem föredragskvällar i Stockholm. För våra möten och föredrag har vi i år haft förmånen att hyra den fantastiska lokalen i Konstnärshuset på Smålandsgatan, med såväl anor som centralt läge. Lokalen tar max 90 personer och vi har haft nästan fullsatt varje gång. För att kunna tillgodogöra oss lokalen fullt ut har vi investerat i en egen projektor samt myggmikrofoner.

De aktiviteter som genomförts under verksamhetsåret är i kronologisk ordning:

2022 09 07 fick vi uppleva en fantastisk kväll med textilkonstnären Annika Ekdahl som berättade om hur hon inspirerats till sin bildvärld genom många resor, museibesök och studier av gamla gobelänger. Mycket inspirerande.

2022 10 11 Årsmöte och ett mycket intressant föredrag av Thommy Bindefeld om Svenskt Tenn av idag och samarbetet med såväl samtida formgivare som med hantverkare som arbetat med Svenskt Tenn sedan flera generationer tillbaka, dvs redan från Estrid Ericsons tid.

2022 11 15 hade vi glädjen att få höra en av vår tids främsta fotografer, Bruno Ehrs, berätta om den gåtfulle och mångsidige konstfotografen Henry B Goodwin, hans tid och betydelse för utvecklingen av konstfotografier i Sverige.

2023 01 17 samlades vi på Millesgården för en givande visning av utställningen Glasstress -Venetianskt glas idag. Vår kunniga guide gav oss en värdefull inblick i glasets olika tekniker och konstnärernas skapande och tankar kring deras verk.

2023 02 21 fick vi en inblick i Christos magiska värld då vi fick möta fotografen Wolfgang Volz som följt och dokumenterat Christo genom många år. Han berättade bland annat om tillkomsten av sina fantastiska bilder i samband med inpackningen av Pont Neuf, Triumfbågen i Paris, och Berlins riksdagshus.

2023 03 21 hade vi nöjet att lyssna till bröderna Harald Hamrell och Leif Lyttkens som delade med sig av sina minnen och berättelser om sin mormor, skulptören och formgivaren Anna Petrus.

2023 05 10 reste vi till Dalarna och besökte både Insjöns Väveri och Axel Munthes Hildasholm. I väveriet visade Ebba Kleberg von Sydow oss generöst omkring och berättade om företaget och dess kulturskatt. Alla var på strålande humör och Dalarna visade oss sin bästa sida.

2023 06 03 fick vi förmånen att besöka Tolvekarna – Estrids älskade fritidshus på Tyresö. Huset ägs idag av Gun Jacobson, en av våra medlemmar, och huset och inredningen är enastående bevarat och vårdat med stor kärlek av Gun och hennes familj. 

Styrelsen i september 2023